Вход | Регистрация

Атанас Пеканов връчи Плана за възстановяване на България на ЕК

Атанас Пеканов връчи Плана за възстановяване на България на ЕК
стоп кадър, БНТ
Вицепремиерът по управление на европейските средства в служебния кабинет Атанас Пеканов връчи Плана за възстановяване на Европейската комисия, съобщава БНТ.
При символичното връчване на Плана за възстановяване Пеканов отново повтори, че средствата в него трябва да осъществят по-плавен зелен преход и да задвижи икономиката след кризата "въпреки наследството и безпрецедентната политическа ситуация”.
Планът вече е приет в ЕК и оттук нататък ролята ѝ ще бъде не да съветва, а да направи оценка по него, която може да отнеме до два месеца. Одобрението на Съвета на ЕС - до месец. Пеканов заяви, че реформите, записани в документа, са обсъдени с политическите сили от 46-ото Народно събрание и не е чул обструкции по отношение на промените, включително и предвидените механизми за повишаване отчетността на главния прокурор.
Представителят на ЕК в България Цветан Кюланов обясни, че Комисията започва детайлен преглед на плана.
"Тези реформи трябва да се случват. Защо трябва да се случват? Защото, от една страна, ние не сме чули, парламентарно представените партии са запознати с реформите, които са направени. Не сме чули обструкции от тях до момента - "не изпращайте Плана с тези реформи", каза вицепремиерът Пеканов.
"Досега ролята на ЕК беше да съветва и да помага на властите да изготвят План, който е максимално добър и максимално полезен за българските граждани. Оттук нататък ролята на Комисията ще е да оцени Плана, доколко той изпълнява изискванията в регламента", обясни Цветан Кюланов.


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар