Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Църква "Св. Георги"

Информация:

Църквата "Св. Георги" се намира под южния склон на хълма Трапезица, на десния бряг на р. Янтра. Тя е малка, еднокоробна, едноапсидна, с тесен притвор и полуцилиндричен свод.

Над входа към притвора е запазен ктиторски надпис със следното съдържание: "Този божествен и пречист храм на светия преславен Великомъченик Георги Победоносец беше издигнат и украсен чрез общото дело и усърдната работа и различните жертви на знатния господин Параскев и Ирина, по време на архиепископа Гавриил през годината 7124 (1616).

Стенописната украса на църквата е частично запазена. На източната стена освен традиционната композиция "Божествена литургия" и "Поклонение на жертвата", предизвикват интерес сцените "Гостоприемството на Авраам", "Съшествие на Св. Дух". По свода и южната стена стенописи не са запазени.

В притвора на църквата се открояват сцените от цикъла "Сътворение" и голямата композиция "Страшният съд" върху източната му стена, както и сцени от цикъла с Христовите чудеса. Според нови изследвания живописните паметници в църквата са изработени от майстори, свързани с ателието на Пимен Зографски.Добави коментар