Вход | Регистрация

Подпомагат лозаро-винарския сектор с над 260 млн. лева

Земеделският министър бе сред гостите на тържествата за Трифон Зарезен в Сухиндол

От месец март ще започне приемът на заявления по новата национална програма за подпомагате на лозаро-винарския сектор за периода 2014-2018 година. Това обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на традиционното зарязване на лозята в Сухиндол.

Средствата по Програмата са 260 млн. лв. В Програмата има специална мярка за популяризиране на български вина в трети страни. Освен това, в нея са заложени средства и за преструктуриране на лозя, за събиране на реколта на зелено и за инвестиции.

Подпомагат лозаро-винарския сектор с над 260 млн. лева

"Министерството на земеделието и храните отделя специално внимание на този сектор. Необходимо е да подкрепим не само производството на вино, но и неговата реклама, за да успеем да завоюваме нови пазари”, подчерта проф. Греков.

Министър Греков допълни, че гроздо-и винопроизводителите ще имат възможност да кандидатстват и по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., като в нея ще се акцентира на малките ферми.

Министърът посочи, че през миналата година са произведени 175 хил. т. вино, от които са изнесени над 159 хил.т.

По думите на министъра от Китай проявяват особен интерес към българските вина и това е необятен пазар, на който българските вина трябва да се утвърдят, предаде радиов "Фокус".

Проф. Димитър Греков се включи и в традиционното шествие за Трифон Зарезен в Сухиндол. Тази година традиционният ритуал по зарязване на лозята се провежда за 150-ти път.

Подпомагат лозаро-винарския сектор с над 260 млн. лева

На събитието присъстваха областият управител на Велико Търново инж. Георги  Рачев, кметът на град Сухиндол Пламен Чернев, кметове на съседни общини, а така също ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ. Специален гост на празничната програма бе актьорът Калин Сърменов.

Подпомагат лозаро-винарския сектор с над 260 млн. лева

Шествието премина през града, водено от духова музика и окрасен камион с балони под формата на сърца и надпис: "Честит празник, коменданти".

Вижте още снимки от събитието в нашата фотогалерия.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар