Вход | Регистрация

Магистрала „Хемус” и пътя Русе – Велико Търново са потвърдени като инфраструктурни приоритети

Магистрала „Хемус” и пътя Русе – Велико Търново са потвърдени като инфраструктурни приоритети

Съединяването на магистрала "Хемус” и строителството на високоскоростния път Русе – Велико Търново, част от Девети паневропейски коридор "Хелзинки – Истанбул” бяха потвърдени като инфраструктурни приоритети. Това заяви народният представител от Великотърновски регион и председател на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов след първата приемна за граждани, която организира във Велико Търново. Той уточни, че за аутобана между София и Варна вече са обявени процедури за строителство на два лота, за които е осигурено финансиране.
По думите му магистрала "Хемус” ще преминава на 15 километра, а не на 40 км., както предвиждаше предишният вариант. Приближаването на трасето бе инициирано от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов и стана факт през 2015 г.

На брифинга, който даде Цветан Цветанов за медиите, присъства и председателят на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на старата столица инж. Даниел Панов. След срещата между двамата стана ясно, че приоритетно в управленския мандат на правителството остава реализирането на двата големи инфраструктурни проекта.

По инициатива на инж. Даниел Панов, Цветан Цветанов обеща да съдейства за скорошна среща на местните власти от областта с регионалния министър Николай Нанков. Основната тема ще бъде свързана с необходимата рехабилитация на участъци от третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, планирането на конкретни ремонти и финансирането им. Инж. Даниел Панов припомни, че преди седмица лично е запознал министър Нанков с този въпрос.
"Всички 265 общини получават обща капиталова субсидия от 150 милиона лева годишно, която се разпределя между всички належащи потребности на местните власти. Обсъдихме възможността за увеличаване на целевите трансфери за общински пътища с до 60 милиона лева годишно, заедно с промяна на механизма за разпределянето й”, заяви кметът на Велико Търново. 

Със съдействието на Цветан Цветанов изработеният от екипа на инж. Даниел Панов проект за ремонт на моста към с. Шемшево вече е внесен в Комисията за бедствия и аварии. Очаква се въпросът за осигуряване на финансов ресурс да намери решение още на първото заседание, което ще се проведе до десетина дни.


"В рамките на предстоящите 2-3 седмици ще се направи среща с всички кметове от областта , за да се види какви са реалните проблеми и да очертаем това, което може да се планира в краткосрочен план. По време на кампанията е поет ангажимент за моста на Шемшево, проектът е входиран в Комисията по бедствия и аварии. При първото заседание, в рамките на 10 дни, ще можем да затворим темата и да стартираме процедури", подчерта Цветанов. 

Инж. Даниел Панов запозна Цветан Цветанов с идейния проект за изграждането на северен пътен възел в подножието на крепостта Трапезица. Целта е транзитният трафик по направлението Горна Оряховица – Велико Търново да бъде отклонен от историческата част на старата част. Съоръжението ще позволи и директен достъп от пътя Русе – Свиленград до историческата забележителност, която бе реставрирана и отворена като туристически обект преди по-малко от година. Концепцията ще бъде внесена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Като председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност Цветан Цветанов коментира и друга важна тема - борбата с конвенционалната престъпност и телефонните измами и заяви, че те са приоритетни за Комисията. Той отбеляза и, че в близките дни ще се проведе среща с всички отговорни страни – министри, председатели и членове на парламентарни комисии и главния прокурор, за да се направят възможно най-бързи законодателни промени, които да бъдат незабавно приети.

"За мен е изключително важно и изпълнението на ангажиментите по окомплектоване на полицейските районни управление както със съответните автомобили, така и с нужните служители. През настоящата година трябва да се назначат 1000 служители. В момента има обявени конкурси за 470 служители и се надявам в оставащите 7 месеца да приключат и процедурите по другите конкурси", обясни Цветан Цветанов. Той подчерта и, че в рамките на 10 дни ще бъдат направени всички назначения на зам.-областни управители в страната. Освен това допълни и, че се работи за всички дадени обещания, в рамките на предизборната кампания, за Великотърновска област.
  

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар