Вход | Регистрация

Остаряваме и се чупим по-лесно!

Световната статистика сочи, че една от всеки две жени и един от всеки пет мъже над 50 г. възраст ще получи остеопорозна фрактура до края на своя живот

Остаряваме и се чупим по-лесно!
Снимка: Thinkstock/Guliver

17 случая с риск от остеопороза и 14 случая с риск от остеопения. Това установиха при скрининговото изследване на костната плътност специалистите в кампанията "Да запазим костите си здрави!", организирана от Асоциация "Жени без остеопороза" във Велико Търново.

При жените от 41 до 50 г. има 2 случая на остеопения и 2 случая на остеопороза; от 51 до 60 г. за засечени 3 случая на остеопения и 3 на остеопороза; над 61 г. - 6 с остеопения и 10 с остеопороза. При мъжете във възрастовата група от 51 до 60 г. има 1 случай на остеопения, а в групата над 61 г. – 2 случая на остеопороза и 2 случая на остеопения.

Световната статистика сочи, че една от всеки две жени и един от всеки пет мъже над 50 г. възраст ще получи остеопорозна фрактура до края на своя живот в случай, че не се вземат навременни мерки, които освен лечение включват и промени в начина на живот като прием на витамин Д и диета, богата на калциеви храни, както и подходяща физическа активност.

Остеопорозата (гр. osteo-кост и poros-пора) e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания — особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите загиват до 6 месеца поради принудителната имобилизация (обездвижване) и развитието от това на пневмонии. 

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар