Вход | Регистрация

Намаляват регионалните различия със 100 млн. лева - обновена

Намаляват регионалните различия със 100 млн. лева - обновена
Снимка: Север.бг

С нови 100 милиона лева се предвижда да бъдат финансирани българските общини през следващата 2015 година с цел намаляване на регионалните различия и подпомагане на малките общини, така че те да се чувстват част от общата картина и да допринесат за икономическия разстеж на страната.

Това заяви финансовият министър Петър Чобанов във Велико Търново, след среща с главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Димо Спасов и представители на бизнеса.

"Това, което отделихме като ресурс тази година за общините беше многократно увеличено. Така ще бъде и през 2015 година по отношение на четирите основни направения - изравнителна субсидия, субсидия за капиталови разходи, субсидия за общински пътища и субсидия за снегопочистване.

Това ще са 100 милиона лева, като малка част от тях ще са заделени от Общините, но около 80 милиона лева ще са директен принос на държавния бюджет.", каза Чобанов.

Как точно ще изглежда пенсионната реформа в страната и как ще расте пенсионната възраст ще стане ясно най-рано в средата на годината. Това ще се случи след провеждането на едно широко публично обсъждане по темата.

Министърът на финансите Петър Чобанов коментира, че се обсъждат мерки, по препоръка на Европейската комисия, да посочим конкретна година, кога мъжете и жените в страна ще се пенсионират на една и съща възраст.

По думите на министъра възрастта за пенсиониране бе замразена, с цел до приемането на новия бюджет да се определи как точно ще изглежда пенсионната реформа.

Във връзка с това, че няколко общини оспорват акта на Министерски съвет, с който са разпределени средствата за регионално развитие, Чобанов заяви, че процесът за разпределяне на парите е бил изцяло прозрачен и са спазени всички процедури и изисквания.

Чобанов уточни, че в средносрочната бюджетна прогноза отново са заложени 300 млн. лв. за подобни инвестиционни общински проекти, а прогнозата за растеж е повишена от 1,8% на 2,1%.

По думите на финансовия министър износът е един от основните двигатели на икономическия растеж.

"Но това, което е в основата на прогнозата ни е, че от последното тримесечие на миналата година, бизнесът започва да инвестира. Наблюдаваме растеж на вътрешните инвестиции. Разбира се, преките чуждестранни инвестиции са важни, те са добре дошли. Но дадена страна трудно забогатява от чужди инвестиции."

Държавата ще продължи политиката си на намаляване на административната тежест, лицензионните режими и равнопоставено отношение към бизнеса. Предстои в парламента да се приемат облекчения по 138 режима, посочи финансовият министър.

На въпрос дали е възможно държавата да увеличи здравните вноски на деца, ученици и държавни служители от 4 на 8 процента, Чобанов отговори, че има статистика, на базата, на която те са изчислени.

Петър Чобанов посети Велико Търново заедно с главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов. В сградата на Областна администрация те се срещнаха с местни предприемачи, за да ги запознаят с новите възможности за финансиране от Българската банка за развитие, както и с целия набор от инструменти, които осигуряват гъвкаво и ниско-лихвено кредитиране за малките и средни предприятия.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар