Вход | Регистрация

Домашната билкова аптека бълва здраве

Неочакван и много голям е интересът на българина към лековитите растения в последно време

Домашната билкова аптека бълва здраве

Неочакван и много голям е интересът на българина към билките в последно време. Увеличават се дори любителите на лековитите треви, които ги отглеждат в собствени градинки. Това каза за Север.бг билкарят Емил Елмазов, когото потърсихме за съвети за укрепване на организма ни преди началото на зимния сезон и очакваните простудни заболявания.

"Образува се по неволя една нова култура - домашен алтернативен начин на лечение. В последно време много нашенци се обръщат към природата и предпочитат да си направят домашна аптека. Хубаво е обаче да знаят как да разполагат студените и топлите билки, защото се изисква да са на различни места по географска посока и по натюрел", казва Елмазов.

Домашната билкова аптека бълва здраве

Разликата между билките е тази, че за "топла" болест се изиства "студена" билка и обратното.

Така например треска се лекува със студени билки като листа от евкалипт, мента, лимон, жаблек. Хремата пък се лекува с топли билки, за да се изхвърли секрета, а именно - сладък корен, подбел, мащерка.

За засилване на имунната система е добър чай от хизоп. Билката притежава противовъзпалително, епителизиращо, изпотяващо, спазмолитично, бактерицидно, апетитовъзбуждащо и газогонно действие. Намира приложение при изготвяне на парфюмни композиции, тоалетни сапуни, при ароматизиране на ликьори, бонбони, дори и като подправка на ястия.

В съвременната ароматерапия, освен при заболявания на горните дихателни пътища и ревматизъм, хизоповото масло се употребява при всякакви вирусни инфекции, както и при порязвания и рани. Регулира артериалното налягане и кръвообращението. Дава добри резултати при счупвания и синини. Успокоява нервното напрежение, има тонизиращо и активизиращо ума действие, укрепва имунната система.

За тези, които не обичат да пият чай, добра за имунната система е следната комбинация: суроватка от сирене, захар, цвят от подбел. Сместа престоява 14 дни в буркан, на тъмно, на стойна температура. Ако е 3-литрова стъкленицата се слага 1 чаша от билката, ако е по-малка, по-малко. Към готовата смес се слага една лъжица сметана. Консумира се на гладно, сутрин.

"Лечението с билки става бавно, но е ефикасно. Хубаво е и че в последно време хората обърнаха внимание и на чистите храни, запознати с фразата на Хипократ - "Храненето е нашето лекарство", казва още билкарят.

Елмазов съветва да консумираме повече здравословна храна, по възможност първични и природни структури. Неслучайно експериментира с различни лечебни продукти. Най-новите са шипкова паста с билки и меча сила, която извлича хармонията между нивата - подземен - джинжифил; приземен - боровинка; надземен - кълнове от лимец и въздушен - лимона, и мед.

Домашната билкова аптека бълва здраве

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар