Вход | Регистрация

Лаймска болест и марсилска треска са регистрирани миналата седмица

Лаймска болест и марсилска треска са регистрирани  миналата седмица

Случаи на лаймска болест и марсилска треска са регистрирани в област Велико Търново миналата седмица. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От там посочват, че заболелият от лаймска болест е от община Велико Търново, а от марсилска треска – от община Полски Тръмбеш. Лаймската болест е инфекциозно заболяване с ендемичен характер. Характерно за това заболяване е, че се среща само в северното полукълбо-Северна Америка, Европа и северните територии на Азия, а напоследък и в Африка и Австралия. Източник на инфекцията са мишки и други гризачи,други диви и домашни животни и някои видове птици. Преносители на заразата са кърлежите.

Марсилската треска също е остро инфекциозно заболяване, което възниква при ухапване от заразени кърлежи, а основните признаци са треска,обрив и характерно петно на мястото на ухапване. Марсилската треска е широко разпространена в Южна Европа, Африка и Централна Азия, включително Израел, Индия и около Каспийско море.

От РЗИ – Велико Търново съобщават и за 24 заразени с варицела, 16 от които в община Велико Търново, 7 в Стражица и един в Лясковец. По двама са регистрирани в вирусен хепатит и с вирусен менингит. Шест са случаите на ентероколити. Има и едно лице със салмонелоза. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар