Вход | Регистрация

Мисълта може да промени света около нас! - II част

Мисълта може да промени света около нас! - II част
Снимка: Север.бг
Ина Май Джар е майстор по Фън Шуй, И Цзин и класическо Рейки. Основател е на българската школа по Фън Шуй – Вритра, в която се прилагат древнобългарски и тракийски практики. Разработва основите на съвременния екологичен дизайн. Ръководител е на Артистично студио “Май Джар” за създаване на оригинални индивидуални бижута от естествени кристали и картини с повишена енергийност и специални Фън Шуй коректори.

Ина Май Джар е родом от Бяла Слатина, учила в Кнежа, завършила философия в Санкт Петербург. Бивш преподавател във Военна академия "Г.С.Раковски" в София. Майстор по Биоенергодизайн, философ, културолог и дизайнер от 15 години.

Рисува и прави изложби с картини,  с художествено изобразени глаголически букви, символизиращи всяка една от 60-годишния цикъл на древния български календар. Към всяка година, има поетическа миниатюра  и сентенция, отразяваща енергията на годината.

Знанията и квалификациите си по Фън Шуй, И Цзин и Рейки получава в София, Санкт Петербург, от учители в САЩ, Западна Европа и Хонг Конг. През 2006 г. основава Асоциация по Фън Шуй и холистика с представителства в 18 града в България. Към нея ръководи Школа за обучение по Фън Шуй и Български Фън Шуй – Вритра, И Цзин, Рейки. Фъншуирала е първата в страната многоетажна сграда през 2003 г. /близо до Петте кьошета в София /.

С Ина се срещаме по време третото издание на Фестивала на лимеца и здравословните храни, който се проведе във Велико Търново. Тя е изложила своите глаголически картини. Заговаряме се за тях, за енергията им, какво я вдъхновява за да ги нарисува и познавали ли са българите фън шуй?

Ина, как рисувате глаголическите картини - обмисляте ги, сънувате ги...?

Те идват на момента. Нищо не ми е готово в главата. Единственото, което правя предварително са няколко линии с молива и с четка, и акрил довършвам. Рисувам глаголическите картини от 15 години. В тях има обща идея свързана с глаголицата.

Избрала съм символи - букви, с които съм нарекла отделните години и животни, т.е. самата буква символизира животно от 12 годишния цикъл от "Именика на българските ханове". Използвам и китайската опитност. Оказа че имаме 60-годишен цикъл, свързан с планета Юпитер, наречена Янкул.

Мисълта може да промени света около нас! - II част

Синът ви е художник. Отказал ви е да ги нарисува и започнахте сама?

Не. Той ми нарисува 12 картини, но не бяха "моите". Затова мога да кажа, че малко като амбиция ми дойде това. Реших аз да седна и да си ги нарисувам сама. Помолих го само да ми покаже някои тънкости. Така започнаха да се получават.

За 40 дни нарисувах 60 картини. Дори направих изложба с тях. Рисувала съм на ден по две-три. Трудоемко е. Правя ги с тънка четка, внимателно, като направа на икона. Това ме увлече и вече не мога да се спра. Най-много - непрекъснато съм рисувала 16 часа. Вече има над 250 картини, продадени, поръчани за рождена дата, различни поводи.

Мисълта може да промени света около нас! - II част

Основните цветове?

Основно топлите цветове използвам - те дават енергия от 1 до 4 чакра. Интересното е, че нито една картина не мога да повторя. Всички стават различни.

Как "прогледнахте" за глаголическите картини?

Получих го като просветление, озарение - да свържа глаголицата с енергиите и годините. Това е моето ноу-хау. Първо - впечатли ме глаголицата. Четох много за нея. Аз съм философ и културолог, завършила съм и естетика. Проучих азбуката. Една от най-големите тайни в нашата култура е как възниква глаголицата, кой я създава, има спорове за нея.

Константин Кирил Философ е ходил при хазарите, изпратен от византийския император. Там са му дали книги и се е срещал с мъдреци. А хазарите са били каганатство, съставено от българи. След като е получил книгите, Кирил се е заселил в манастир, в Мала Азия. Там, за няколко месеца е направил глаголицата. Връща се есента на 861 година.

862 година идва Светослав от Моравия и иска азбука, на която да се чете Евангелието, да се разпространява християнството, защото неговия народ не разбира латински. И Кирил вади азбуката, направена за 4 месеца. Това не може да стане така бързо. Според мен, той я е донесъл с книгите, където има такива символи, букви, защото глаголицата много прилича на грузинската и арменската азбука. Само прави адаптация към нашия език. Това също е творчество и преклонение към делото му.

Тогава на мен ми дойде идеята и съм дълбоко убедена, че фън шуй, който аз практикувам, българите са го владеели и са го прилагали, и са го наричали с друго име, защото в превод означава - вятър и вода. Така това знание, което сме го пренесли от Азия е знание, което са го владеели китайските мъдреци и индийските. Те са имали контакт с нашите и чрез преселението на народите, само така са го обменяли това знание.

Затова смятам, че глаголицата има по-древен произход.

Мисълта може да промени света около нас! - II част

Древните българи са владеели фън шуй!?

Да. Знаейки небето, те познават по-добре земята. Те са търсили знанието за бъдещето на небето – по Слънцето, Луната, звездите и владеейки това знание, те са го прилагали. Но това е свещено знание. Не е било за масите.

И още. Образът на Змея в българския фолклор – той е необикновен, той ме насочи към това да тръгна да търся древните корени. Българите много почитат Змея и са изпели хиляди песни за него. Змеят или Драконът – това е главно действащо лице и в китайската митология – на базата на него се организира целия възглед за фън шуй.

Затова смятам, че на древното българско знание трябва да му се придаде ново звучене, да бъде изчистено от праха на времето. Време е да открием това, което са ни завещали дедите. Забравеното старо да му дадем нов живот.

Мисълта може да промени света около нас! - II част

Какво символизират творбите ви?

В картините има две глаголически букви, символизиращи енергията. Тях се старая да съчетая. Знакът на определената буква, обединена с друга се получават различни фигури - пеперуда, птица, петел и прочие. Прилагам 12-годишния цикъл. Всяко година е мъжка или женска, т.е. по-активна, по-пасивна.

Като вид енергия също е разделена картината. Съчетани са петте стихии - огън, вода, земя, метал и дърво, животни също. Към тях текст - мото - девиз и кратко стихотворение - поетична миниатюра, която отразява духа на тази енергия. Петте стихии например присъстват и в нашите църковни празници. През зимата се почита водата в трите й състояния, през пролетта – дървото, през лятото – огъня, през есента – металът.

Българите са владеели отлично астрономия и затова им е точен календарът.

Препоръка към българите от гледна точка на вашите учения и методи?

Да се укротят и умирят в индивидуален план, да се огледат, да видят с какво разполагат, да засилят хубавото и да намалят лошото.

 

Край!

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар