Вход | Регистрация

Участия в изложения е шансът на пчеларите!

Участия в изложения е шансът на пчеларите!
Мирана Илиева е от Плевен и заедно със съпруга си Веселин от 30 години се занимават с пчеларство и апитерапия. Помага им семейството на единия им син . Трудът им е признат с награда "Сребърен лъв" на изложението "Произведено в България" - те са първите пчелари, получили отличието.  

Фамилията Веселин и Мирана Илиеви са пчелари от Плевен. Те бяха участници по време на Международното изложение-форум "Здраве, щастите, красота" във Велико Търново. Впечатлиха с многобройните пчелни артикули и големите усмивки, с които привестваха посетителите. Какво споделиха те за бизнеса, пчелните продукти и доколко е полезна енергизираната вода от жужащите...

Г-н Илиев, от кога се занимавате с пчеларство.

С пчеларство се занимавам от 30 години. От години и цялата фамилия се занимава с бизнеса. Имаме два пчелина с 186 пчелни семейства, в района на плевенското село Рибен. Малко понамаляха, бяха 210. Имаше висока смъртност, кражби, но успяхме да възстановим една част от тях. Причинете са комплексни. Една от тях - пръскането безразборна на хербициди по нивите. Затова трябва контрол да се наложи при използването им, за да се знае кой, с какво пръска. Наредби си има, стига някой да ги спазва и контролира. Така че мъжете, аз и синът, сме при пчелите, а жените в лабораторията по апитерапия.

Предлагате различен мед. Районът Ви е богат на билки?

Да, районът ни е хубав, с много ливади. Пчелините не са на голямо разстояние един от друг, но дават различен мед. Защото различните билки цъфтят различно и макар, и малко количество, вадим мед по различно време и не чакаме да се напълнят питите. Така получаваме акациев, рапицов полен, манов и липов мед, от мащерка, магарешки бодил, юлски букет, див кориандър.

Помага ли достатъчно държавата на пчеларите. Кандидатствахте ли по Националната пчеларска програма?

Малко сме на заден план ние, пчеларите. А сега беше момента да се помага, заради смъртността. Относно програмата, да, кандидатствам от няколко години за подмяна на оборудването. Тази година за лекарства и анализ. Чакаме отговор от фонд "Земеделие", какъв процент сме одобрени.

Вашата гордост - пчелният елексир

Да. Много сме доволни от него, защото това е наш продукт. Пътува с наши българи по цял свят. Изпробван и защитен от Патентното ведомство през октомври 2013 г. Приготвя се от пет пчелни продукти - мед, цветен пчелен прашец, млечице, прополис и апиларнил. Съставките си усилват взаимно действието. Много добър за имунната система, с мощен ефект за всички органи на организма. Медът е жива храна. Той директно се усвоява от човек без да се товарят жлезите с вътрешна секреция.

Прашецът е продукт с висока биологична стойност. Той е източник на ферменти, витамини, микроелементи. Млечицето е мощен натурален имуностимулатор. Прополисът или пчелния клей се събира от пъпките на дърветата. С него пчелите поддържат стерилен пчелния кошер. За човек има антибиотично, антимикотично, регенериращо, обезболяващо, антирадиационно действие. Апиларнилът е биологично активно вещество, което се получава от търтиевите личинки. Той стабилизира психиката, повишава устойчивостта на стрес. Ето, защо пчелният елексир е мощен имуностимулатор.

Участия в изложения е шансът на пчеларите!

Най-трудно в този вид бизнес?

Последно време реализирането на продукцията на едро е трудно. Ниски цени са изкупните цени, между 4.20 лв - 4.30 лв. Затова участваме по изложения, за да имаме пряк контакт с нашите клиенти. Това е най-добро. Едните гледат пчелите, други са на изложение.

Г-жо Илиева, вие се занимавате с отговорната задача да правите лекове. Лесно или трудно е това?

Аз съм една шестинка от групата пчелари Илиеви. Аз съм вегетарианец, а всички вкъщи се опитват живеят природосъобразно. Обединих знанията си по химия, а и след като се пенсионирах преди 15 години започнах изцяло да се занимавам с апитерапия. Работим с билки и етерични масла. Гледаме си пчелите по толерантен начин и те ни се отблагодаряват. На едно изложение в Габрово си говорихме с Емил Елмазов, че никой не ме е учил коя билка за какво е.

Каквото знаех от баба ми, майка ми. Но аз съм родена на Еньовден. Така Елмазов стигна до извода и ми каза - "Ти си си дошла с мисията. Какво се чудиш". Наистина много неща знам. Имам времето, посветила съм се на апитерапията - пчелна козметика - сапун, масло, маска, кремове, балсам за устни, вазелин. А и винаги съм бъркала, джуркала разни мехлеми за семейството, за колежки, приятели. Приятно е.

Незаменими са пчелните продукти...

Не само пчелните, а всичко което Природата е дала. Няма по съвършен продукт от него. Може човек да е велик, да е умен, но това което Природата е създала, никой не може да го създаде. С нашите продукти ние имитираме поведението на пчелите в кошера. Наблюдаваме ги детайлно в пчелина ни. А пчелите са здрави, ако ги оставим да живеят спокойно в природата, без силни лекарства, с достатъчно храна. В кошера има 9 доказани продукта, два не, спорни са още. В него цари хармония, съгласие, здраве.

Обстановката е стерилна. Това ни даде идея да изготвим пчелния елексир. Обстановката там е точно такава, каквато е в пчелния елексир. Двата, оспорвани продукта са въздух и вода. Но, неслучайно Виктор Янукович е спял върху кошери. Биоенергията, която се отделя от пчелите действа благотворно на човек. Японският професор Масаро Емото пък има сериозна разработка за това, че водата помни.

Една дама дойде при мен. Каза, че на стресова основа е получила диабет. Попитаме ме, дали можем да заредим вода при пчелите. Казах й, да си донесе водата тя, за да няма спекулации. Винаги носеше изворна вода. Един път донесе минерална вода. И колко бяхме изненадани, когато видяхме, че обикаляха тази бутилка и нито една не отиде по-близко до там. На едно изложение, разговаряхме с производителите на тази вода и те казаха, че има радиация в тяхната вода.

Тя не се усеща от хората, но пчелите я констатират. Все пак след месец дамата беше добре.

Какво препоръчвате на вашите клиенти?

Да се обръщат все по-често назад към Природата. Не сме първа младост с мъжа ми, но нито той пие хапчета, нито аз. Считам, че това е правилния път.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар