Вход | Регистрация

Ирина Велкова: Йогата разширява съзнанието…

Ирина Велкова: Йогата разширява съзнанието…
Снимка: Север.бг
Тя е завършила медицинския колеж във Велико Търново. Няколко години работи по специалността си, но после усеща, че това не е нейният път и бъдеще. Преди 8 години започва да се занимава с йога-практика и това променя изцяло живота на семейството й.

За йога-практиките у нас се знае отдавна, но може би българите сме по-консервативни към нещата, идващи "отвън", и трябва "око да види – ръка да пипне", за да им се доверим и да ги приемем като част от живота ни. Със сигурност интервюто с Ирина за Север.бг ще накара много от читателите ни да погледнат по друг начин към тази древна източна философия…

 

Как започна всичко?

Започнах при Таня Стаменова /психолог и инструктор по йога-бел. на ред./ Бях бременна с третото си дете. Заради проблеми при първите две раждания реших, че третото ще бъде много "по-качествено". Още в третата седмица на бременността започнах да ходя на йога и продължих до 8-ия месец. Практиката ми беше помогнала да науча дихателните техники и това определено много ми помогна по време на раждането. Благодарение на упражненията тялото ми беше станало много гъвкаво и всичко мина бързо и успешно.По какъв начин успя да съчетаеш майчинството с йога?

Отглеждайки трите си деца, нямах много свободно време за йога-практиките. Но преди 2,5 години, когато децата поотраснаха, аз се върнах отново към своята страст.

Тогава по покана на Българската федерация по йога - беше дошъл учител от Северна Индия - Санди Сатядеф Йоги. Минах при него интензивен обучителен курс и получих диплома "Основи и знания в уроците на Патанджали". Тогава всички негови ученици получихме духовни имена, мантри, мала и джанело - украшения, които носят духовен смисъл за всеки един, който практикува йога. Оттогава започнах да се занимавам и с група и използвам техниките, научени от духовния ми учител.Има ли връзка между психологията и йогата?

В момента уча в терапевтичен курс по психодрама. Връзката е много, много голяма, защото така, както се стремим в психологията и психотерапевтирането да приключим със стари емоционални и мисловни модели, пречещи ни в творческия успешен живот, така и в йога се стремим да приключим с подобни модели, които освен на физическо, са и на емоционално, и ментално ниво.

В йога не правим само асани /физически упражнения - бел. ред./, но и много дихателни практики, които разширяват съзнанието. Релаксирайки легнали със затворени очи, ние можем да се погледнем отстрани - къде са проблемите ни, какво ни куца в живота и по този начин да вземем най-доброто решение за себе си, т. е. да излезем от кръга, в който сме зациклили.

Ирина Велкова: Йогата разширява съзнанието… Булфото

 

Знам, че провеждаш и йога на смеха - кои са приликите и разликите с така нашумялата вече смехотерапия?

Йога на смеха е метод, установен през 1996 г. от д-р Мадан Катария, който започва да го развива с малка група в Индия. Вече 17 години по-късно този метод става световно известен, защото действа като екзалтиращ инструмент, чрез който изпадаме в еуфория, за да можем да получим енергията и радостта от живота, които в реалното ежедневие не можем да постигнем. Има ли определена възраст, от която човек може да започне да практикува йога и колко е полезна за децата?

Йога може да се практикува както през самата бременност, така и от шестмесечна възраст на бебето, когато то вече се чувства относително спокойно в този свят. Може да се практикува и от деца в ясла, детска градина, от болни и здрави хора, мъже и жени... - просто йога може да се прави от всеки един, важното е да е по начин, който да не действа увреждащо – без напрежение и насилване.Какво мислиш за варианта "йога в училище"?

Това е прекрасен метод, защото, ако правим с децата йога, релаксация и дихателни практики, те ще се заредят с достатъчно позитивизъм и агресията, която често е в тях, ще я изразходват в йога-практиките и ще се настроят радостно и добронамерено. Ако добавим и йога на смеха, те няма да мислят: "Сега кого да ударя" и "На кого да скъсам учебника", например.


Възпитателен метод ли е йогата?

Да, определено. Винаги, когато имам време, вкъщи правя йога на смеха или някоя асана, или дихателна практика с моите деца. Втората ми дъщеря е много гъвкава и виждам, че би загубила тази гъвкавост в течение на годините; когато ги усещам, че са изморени и отчаяни от нещо - пеем киртани и мантри от йога /съчетания от думи на санскрит/, които ги зареждат с веселие и радост.Подкрепя ли те човекът до теб?

Да, да... С мъжа ми редовно спортуваме и правим йога-практиките. Той имаше много стегнати сухожилия. В момента прави мост и много други гъвкави асани, които за един мъж са просто мечта.

Ирина Велкова: Йогата разширява съзнанието…Кое те прави щастлива днес?

Щастлива съм, че превърнах моето хоби - йога - в реална практика и работа. По този начин се чувствам балансирана и много щастлива, че мога да правя това, което ме умиротворява и ми дава много обич в сърцето.

 ____________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар