Вход | Регистрация

Ангел Ангелов: "В България няма музикален бизнес"

Ангел Ангелов: "В България няма музикален бизнес"
Ангел Ангелов/Фейсбук
Ангел е музикант от Велико Търново, тръгнал по музикалния си път от тийнеджърската група "Торнадо", а после и "Ексидънт". От няколко години той работи в чужбина с различни музиканти, а съвсем скоро излезе дебютният му албум, който прави с група "Colobar". Седемгодишните творчески търсения на Ангел, автор на музиката и текстовете към албума, намират признание в музикалната класация на едно онлайн радио...

Срещаме ви с поредния талантлив българин, успял да намери признание извън пределите на родината чрез музиката, която прави. Той е барабанист и китарист, чийто дебютен албум се катери стремглаво в хеви метъл класацията на едно международно радио. Упяхме да поговорим с него дни преди да замине на следващото си музикално турне в Холандия.

 

Кой е Ангел Ангелов?

Освен всичко друго е и музикант по душа. Още от малък музиката ме трсеше яко и запомнях и си тананиках различни песни, които чувах по тогавашните медии.


Разкажи за дебютния си албум - колко време ти отне създаването му и какво е чувството да го видиш на 4-то място в метъл класация?

Той се казва "Behind the veil of oblivion" - в превод "Зад булото на забравата", а текстовете имат доста философски и социален характер. Албумът ми се хареса на една звукозаписна Компания - Spectastralrecords, чийто собственик е българинът Кристиян Лазаров. От компанията научих, че е попаднал в класацията на "Radiodirectx", което се излъчва онлайн в повече от 100 страни.

За мен всичко това е едно голямо удовлетворение от общо 7-годишен труд. Много се радвам и че албумът се харесва на доста хора и получавам множество страхотни оценки и мнения за него!


Музиката и текстът твои ли са, кой още участва в проекта "Colobar"?

Музиката и текстовете са изцяло написани от мен и този албум е израз на душевността ми, без да има съобразяване с публиката с комерсиални цели.

Имах проблем с намирането на вокал, който да изпее песните така, както исках. Всичко останало съм измислил сам, а записът на баса и части от клавирите предоставих на мои приятели музиканти. През 2008 г. се запознах с Карл Сентънс - вокалиста на Дон Еъри, който пък в настоящия момент свири в "Deep Purple". Карл е бил член и на известата група "Krokus". Свирихме заедно на kоледен концерт в Габрово през същата година и се получи страхотно.
   
Отне към година и половина да запишем вокалите на албума, защото Карл имаше често турнета. Басът беше записан от един приятел и колега китарист от Варна - Константин Джамбазов, който в момента свири с Нелко Коларов. Част от клавирите записа много добър мой приятел и колега, с когото имаме дълги години заедно на сцена - Радослав Тодоров - Радо, а останалата част - Кирил Кирилов и Емил Костурков - също много добри музиканти, колеги и приятели.


Какво означава "Colobar" и откога съществува?
   
Това е жрец на Тангра и името ми хрумна от една книга на Спас Мавров със същото име. Тя "случайно" ми бе препоръчана от приятел, когото впоследствие набедих за кръстник на проекта.
   

Ти се занимаваш отдавна с музика, издай подробности около професионалния си музикален път.

В тийнейджърска възраст се запалих по рок и метъл музика и се появи желание да свиря на китара, а после и на барабани. Започнах да се уча сам, понеже във Велико Търново, особено в соца, нямаше преподаватели по този тип музика. Слушах касети и свирех любимите си парчета на 'Metallica", "Accept", "Judas Priest" и другите актуални тогава банди. Така направихме първата си група в училище с още 3-ма ентусиасти. Кръстихме я "Торнадо" и свирехме предимно авторски парчета.

По време на студентските ми години в свищов свирех с група "Абсолют", с които имам записан един албум. След това свирех в търновската група "Ексидънт", с която на по-късен етап, макар и под друго име, за пръв път излязохме в чужбина. В края на този период - началото на 2004 г. за пръв път започнаха да ми идват идеиза музика, които започнах да събирам в албум.

Сега участавам в една група - "Curls & Purls", с която от 2009 г. пътувам в чужбина.


Защо много български музиканти, и то талантливи, си пробват късмета в чужбина? По-лесен ли "пробивът" там?

Много музиканти свирят в чужбина заради парите. А и работодателите там са точни и работата е подплатена с договори. Познавам доста семейни музиканти, за които повече или по-малко, е трудно, но така поне се издържат нормално. Ако някой казва, че в България има музикален бизнес - това е една голяма лъжа наред с другите лъжи, които слушаме всеки ден по централните медии. Но това е една дълга тема...

 

Тук може да чуете част от албума на Ангел: http://www.radiodirectx.com/genreChart.php?name=Metal

 

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар