Вход | Регистрация

Малък добив от мед, оплакват се пчелари

Минималното количество на стокава пчелна продукция се дължи на неблагоприятните природо-климатични условия

Малък добив от мед, оплакват се пчелари
Снимка: Север.бг

Добивът от мед тази година във Великотърновска област  е почти наполовина от други години, казват пчелари.

Минималното количество на стокава продукция се дължи на неблагоприятните природо-климатични условия, когато след бурното пролетно развитие на пчелните семейства през май, последва застудяване и жилещите изпаднаха в роево състояние. Това вкара пчеларите в голям разход, за да доразвият пчелните семейства.

"Реколтата тази година е нетипична, различна от друга година. Докато 2013 г. беше медоносна, тази бе за размножаване на пчелните семейства. Затова в много пчелини се получи неконтролируемо роене, отколкото стокава продукция, която е минимална", обясни за Север.бг и Тодор Найденов, потомствен пчелар от Велико Търново.

Още през май той прогнозира -"при сушава година добивът на мед е добър, при кишава - има малко мед. С толкова дъждове пчелите не могат нито да събират мед, нито пък продукцията е качествена". 

Основният добив от мед в региона тази година е от  акация и рапица. Само в някои балкански райони има чиста акация. Добра е и реколтата от липа, но само в някои региони, където има повече горски масиви.

Времето бе благоприятно и за слънчогледа, защото имаше висока влажност и изискваната за хубав нектар от културата температура от около 30 градуса за развитието й.

Пчеларите ще разчитат и на ранната есен, която ще е благоприятна, защото все още има зелена растителност и пчелните семейства ще могат нормално да се запасят с хранителни запаси, както и да развият своето мастно тяло, за да изкарат зимата.

Сега е най-важно да се помогне на пчелите срещу най-разпространените акари, които след като няма търтиево пило се насочват към работничките като намаляват жизнените им сили. Все още пчелните семейства не са изгонили търтеите, а там където има загуби на пчелни майки все още могат да бъдат възстановени, успокояват пчелари от региона.

Въпреки ниският добив от мед, цените на дребно няма да се увеличават. Те варират от 6 до 8 лева за килограм.

<< Sever.bg във Facebook >>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар