Вход | Регистрация

Група "Зора": "Свирим народна музика с удоволствие"

Група "Зора": "Свирим народна музика с удоволствие"
Снимка: Север.бг

Поговорихме с музикантите от варненската група "Зора", след концерта им вчера на Самоводската чаршия във Велико Търново, организиран от Клуб за културни инициативи "Таралеж".

Кои са група "Зора"?

Петко Чернев свири на тамбура, аз съм Георги Ангелов и свиря, не че мога да свиря, на акордеон и пея, Владимир Марчев свири на ударни инструменти и гъдуларят ни се казва Георги Едрев...

Петко: Гъдуларят ни се казва художествен ръководител (смеят се).

Георги А.: Шегуваме се, че Георги Едрев е художествен ръководител на групата, защото е най-старият й член. Има още трима Мариян Йорданов - гайда, Юлиян Малчев - кавал, Сергей Глинков - мандолина, Илиан Любомиров - бас, но днес не можаха да свирят с нас.

На колко години е групата ви?

Георги А.: Ами това е много интересно. Първоначално групата е била в съвсем друг състав.

Георги Е.: Една вечер през 2008 година седнахме да свирим в Морската градина. Изведнъж се появиха страшно много музиканти, засвирихме и стана невероятен купон. След време започнахме да се виждаме и така дойде идеята да направим група за народни песни. Останалите трима се оказаха доста несериозни, не се вясваха нито на репетиции, нито на концерти и така след година се разпаднахме, но не за дълго, защото се появиха тези момчета и с тях сме доста сериозни.

Георги А.: Срещнах Георги Едрев да свири с едно момче на гайда в Морската градина, докато се разхождах с жена ми. Много след това започнах да се уча да свиря на акордеон, защото много исках да свиря с тях. Учех се две-три години може би. Отначало бяхме само двамата, после се появи едно момиче за известно време. След като и тя спря да идва започнахме да преследваме Петко, защото той ни е стар познат. Живееше във Велико Търново, но след като разбрахме че се е върнал да живее в Варна и почнахме да му правим засади по улиците, за да дойде да свири с нас.

Владо: В този състав сме от около една година.

Как се свири народна музика в днешно време?

Владо: Прави се с удоволствие, защото виждаме как хората са забравили българското и като чуят нашите изпълнения се събуждат и виждат колко е хубаво.

Георги А.: Всъщност много лесно се прави такава музика, защото ние не правим нищо особено. Свирим свободно и с чувство народна музика, така както смятаме че са я свирили преди столетия. Но нямаме нищо общо с ресторантската или поп фолк музика.

Петко: Ние нищо не правим, това нещо го има, останало е и го има у всеки. Не знам как сме звучели днес, но народната музика е като прегръщане и обединява всички в едно. А това липсва, няма го в България.

Георги А.: Бих казал, че ние свирим това, което биха свирили хората, ако не се беше разпаднало обществото на отделни семейства, които са се разпаднали отвътре.

С музика ли се изхранвате?

Георги Е.: Всеки от нас си има професия. Музиката е нещото, което ни сплотява и разтоварва от ежедневието и ни зарежда. Много е трудно да се изхранваш с музика.

Покорявате ли страната?

Владо: Свирим народна музика по рок-клубове, подгряват ни метал и пънк банди. Ние винаги свирим последни, защото всички искат да ни слушат.

Георги. А: Аз имам друга теория - по-утвърдените групи искат да започнат от по-рано да пият, за да си легнат по-рано и затова нас остават най-накрая (смеят се).

Георги. А: Миналата седмица ходихме в Сливен, но нямаше много хора, явно не сме известни там. Имаме почитатели във Варна, Добрич, София...

Владо: Имаме познати в Стара Загора, Велико Търново...

Единият казва почитатели, другият - приятели...

Георги. А: Ами не знам някой да ни е почитател и да не ни е приятел

Мечтаете ли да свирите някъде?

Искаме да свирим на фестивала в Беглика в Родопите. От две години се опитваме да ни поканят, но не ни искат. Тази година пак ще опитаме.

Петко: За нас сцената е паразитно явление. Ние сме долу - между хората. На сцена сме, за да ни видят хората и да ги събудим, а не да се изявяваме, правейки нещо по-специално.

Владо: Хората бяха забравили, че съществува българска музика. Особено в метъл, пънк и рок средите. А в последно време много лесно ги спечелваме за фенове.

Имате ли авторски песни?

Георги А.: Свирим народни песни и имаме много малко авторски. Иначе всеки от нас е писал по някоя и друга песн.

Албум да очакваме ли скоро?

Георги А.: Искаме да запишем диск с народни песни, който да има и песнопойка, за да могат хората да пеят с нас по концерти и участия. Малко сме изостанали в това отношение, нямаме и сериозни записи още, но работим по въпроса. Големи успехи жънем на живо.

Бихте ли се върнали да свирите пак във Велико Търново?

Георги А.: Разбира се, даже не искаме да си тръгваме. Преди малко свирихме на улицата и спечелихме малко пари, (смеят се) та решихме, че може да свирим четири дни на улицата и да си прекараме много добре тук. Но няма да стане, защото имаме други ангажименти.

 

Може да чуете изпълнения на група "Зора" на www.myspace.com/zorabg

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар