Вход | Регистрация

Борис и Марта: Светът е толкова детайлен и шарен, че дори през ум не ни минава, че сме го разбрали

Борис и Марта: Светът е толкова детайлен и шарен, че дори през ум не ни минава, че сме го разбрали

С нестихващ приключенски дух ще заразят великотърновци пътешествениците Борис Кънев и Марта Самалеа, които пропътуваха Азия на автостоп. Своето нелеко пътуване предприемат през 2013 г., опознавайки отблизо цветните култури от Близкия Изток и Средна Азия, на Китай, Тайланд, Лаос и Мианмар, за да стигнат до крайната си цел - Индия, след 511 дни.

Борис и Марта имат интересен и неочакван спътник – котето Бурма. По време на своята обиколка на автостоп и пеша тримата попадат в безброй интересни ситуации, които ще споделят в непринуден разговор във великотърновския клуб ТАМ. Бъдете ТАМ на 16 април от 20 ч., за да разберете колко е дълъг залезът в степта, какво е да си свободен в Иран и Туркменистан и още безброй грижливо събрани истински истории.

Борис и Марта: Светът е толкова детайлен и шарен, че дори през ум не ни минава, че сме го разбралиличен архив

Потърсихме смелите пътешественици, за да споделят с читателите на Север.бг своите изводи и да разкажат за книгата си с разкази и авторски рисунки, която освен на английски език вече е достъпна и на български. А коя ли е следващата точка от картата, в която са вперили любопитен взор....

Кое е най-ценното, което разбрахте за себе си и за света, от пътешествието си до Индия?

От практическа гледна точка най-ценното, което разбрахме за себе си, е, че таванът на адаптивността ни е по-висок, отколкото си представяхме. Преминахме през мозайка от различни култури, привички и климатични и кулинарни особености, но се чувствахме удобно навсякъде, за което, разбира се, главна заслуга имат хората, които срещахме постоянно по пътя. А относно света – той е толкова детайлен и шарен, че дори през ум не ни минава, че сме го разбрали. Но пък точно това е и най-хубавото нещо в научаването и разбирането – те са постоянен и променлив процес.

Ракажете малко повече за туристическата книга с карти, която правите. Какво е посланието ви към други пътешественици?

'Из вълшебните земи' е първият ни опит да опишем на хартия част от преживяванията ни по пътищата на Азия. В девет разказа, украсени с наши рисунки, споделяме истории от някои от най-любимите ни места, от онези пейзажи, които не бихме могли да забравим и които ни привличат обратно като магнит.

Съвсем наскоро преведохме книгата и на български и се надяваме, че който и да я прочете, ще бъде увлечен от силното желание да открие своите 'вълшебни земи'. Това е посланието ни към останалите пътешественици – да не престават да търсят и откриват специални места, без значение дали в района им или на другия край на света. Такива неизменно има навсякъде, защото най-голямо значение има връзката ни с тях.

Набелязали ли сте друга дестинация и коя?

На един от нас слънцето никога не й е достатъчно, а на другия то му дойде прекалено в повече. Та сега планираме едновременно Сибир и Африка. Накрая сигурно третият член на екипа ни, котката Бурма, ще има последната дума.

Кои други градове ще посетите, за да разкажете за своите приключения?

Освен в София, засега Търново е единственото сигурно друго място. Има вероятност и за Варна, но все още не е окончателно решено. Иначе, ако някой проявява интерес, винаги може да ни пише и с радост бихме организирали събитие и в други градове из страната.

Борис и Марта: Светът е толкова детайлен и шарен, че дори през ум не ни минава, че сме го разбралиличен архив

За повече истории и снимки от Азия посетете блога на Борис и Марта или пък хвърлете око на фейсбук страницата им.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар