Вход | Регистрация

Ръст на заплатите с 20% иска КНСБ

Според председателят му Пламен Димитров, за да се изпълнят исканията им ще са нужни 200 - 250 млн. лева, които касаят между 170 000 - 200 000 души

Ръст на заплатите с 20% иска КНСБ
КНСБ

В Бюджет 2015 да има заложени между 15 и 20% увеличение на заплатите във всички бюджетни системи. Това иска КНСБ. До края на следващата седмица синдикатът внася пакет от мерки към Правителството в 30 страници с предложения, обяви днес президентът на КНСБ Пламен Димитров в пресклуб на БТА във Велико Търново.

"Има икономически растеж, осезаемо през последните четири месеца, а заплатите не растат. Икономиката произвежда повече, отколкото плаща. 36% е повече брутния ни продукт. Имаме социален дисбаланс на ценовите равнища и доходите. Няма причина увеличението да не се случи. В икономически план България през 2003 година достигна брутен продукт от началото на прехода - през 1989 г. Заплатите ни обаче през 2014 година са все още 80%, от тези, с които сме започнали прехода", посочи Димитров.

Поне 10 сектора като машиностроене, хранителна промишленост, добива на руди и въглища могат да си позволят по-високи заплати, поне с 10-15% увеличение и то още от тази година. Икономически могат, защото са произвели повече, твърди още президентът на КНСБ.

Според него, ние сме наполовина от средноевропейското ниво за брутен вътрешен продукт /БВП/, а получаваме с една четвърт по-малко от средния европеец.

Синдикатът е направил и обществено дописване, кои професии се нуждаят от най-високо увеличение на възнагражденията. На първо място анкетираните са поставили медицинските сестри с искано увеличение от 82%; след тях са лекарите с ръст на възнагражденията от 67%, инженерите - 60%, четвърти са учителите с ръст от 57%, библиотекарите - 55%. Интересен факт е, че сред 16-те предложения за по-голяма заплата не присъстват полицаи и военни, сочи анализа.

В пакета от мерки към Правителството, синдикатът предлага да има солидарна отговорност при забавяне на заплатите от 10 месеца от собствениците на предприятия, които фалират, да им се плаща от корпоративните му активи. Както и да се криминализира умишленото неизплащане на трудови възнаграждения. Те предлагат и промени в пет Закона. Ще се договарят и минималните осигурителни доходи, защото повечето се превръщат в минимална работна заплата /МРЗ/.

Според президентът на КНСБ Пламен Димитров, за да се изпълнят исканията им ще са нужни 200-250 млн. лева. А пакетът от мерки касаят между 170 000 и 200 000 души.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар