Вход | Регистрация

Тео Ушев рисува „Война и мир“

Тео Ушев рисува „Война и мир“
Фейкбук
Повече за:

Българският аниматор с постоянна адресна регистрация в Канада Теодор Ушев направи собствен прочит на руската класика "Война и мир". Режисьорът, който през 2017 г. си заслужи номинация за "Оскар" със "Сляпата Вайша", работи от около година върху новото издание в 4 тома на романа. За книгите Ушев създава както кориците, така и близо 50 илюстрации. Покана за това той получава от издателство "Кръг".

Самите томове на "Война и мир" с творбите и на аниматора ще се появят на пазара от 8 декември. Преводът на текста в тях е на Константин Константинов, а цялостният дизайн - на Григор Григоров. Поредицата ще може да бъде намерена и в рамките на 48-ото издание на Панаира на книгата в София. Форумът, който се завръща след едногодишно отсъствие, наложено от пандемията, ще се състои между 7 и 12 декември. По традиция с любимите си литературни герои читателите ще могат да се срещнат в Националния дворец на културата. Цената на четирите книги "Война и мир" е 76 лв., като на книжния форум ценителите на Толстой ще могат да се ползват и с 20% отстъпка.

Да представи българската култура на Запад – това пък е основната задача на Теодор Ушев през последните дни. От тази седмица в Париж стартира културният фестивал "Един уикенд на изток", който тази година се фокусира върху София. Аниматорът, автор на филми като "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата", е кръстник на 5-ото издание на форума, като в четвъртък представи и изложение със собствени картини.

Сред останалите културни дейци, които участват на форума, са Георги Господинов, Теодора Димова, Капка Касабова, Аксиния Михайлова, Ружа Лазарова, Мари Врина-Николов, Мина Милева и Весела Казакова, Камен Калев,

Акцент в "Един уикенд на изток" са събитията, които са посветени на български творци, работили и живели във Франция. Философът и литературен теоретик Цветан Тодоров е почетен с участието на неговата дъщеря - Леа Тодоров, а творчеството на Кристо представя Лор Мартен - президент на проекта по опаковане на Триумфалната арка и от племенника на артиста Владимир Явашев.

Източник: МониторДокладвай за нередност в статията
Добави коментар