Вход | Регистрация

Как да спрете пиенето?

Отговорът в първия в страната Консултативен кабинет на сдружение "Лига на умерените", който бе открит във Велико Търново

Как да спрете пиенето?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Първият в страната Консултативен кабинет на сдружение "Лига на умерените" бе открит във Велико Търново.

Основната му цел ще е улесняването на достъпа до здравна помощ на хората с рискова консумация на алкохол и техните близки, чрез осигуряване на безплатни консултации в извънболнична среда със специалисти по психиатрия.

Кабинетът, който се намира на ул. Васил Левски №9 ет. 2, срещу Музикално драматичен театър "Константин Кисимов" ще работи всеки вторник, сряда и четвъртък от 14:00 да 19:00 часа с предварително записване на часове на горещия телефон: 0888 000 848 (линията ще бъде отворена всеки работен ден от 10:00 до 17:00 часа.), съобщават от сдружението.

Според тяхно проучване сред аптекари, 64% от клиентите се интересуват от конкретна терапия за справяне с проблема и от начин за контрол на консумацията на алкохол. Над 60% от клиентите, злоупотребяващи с алкохол или техни близки са потърсили начин за контролиране на консумацията, който позволява едновременно прием на алкохол.

Един от мотивите за създаването на "Лига на умерените” е липсата на критерии за това какво е умерена консумация, което е проблем на цялото общество. Това доказват и резултатите от проведеното през 2012 година проучване на тема "Тенденциите за прекомерна употреба на алкохол сред представители на социално значими професии”.

Според обобщените данни от проучването: рискова консумация има при близо 1/3 от мъжете и при 1/10 от жените. Близо 35% от запитаните нямат ясен критерии какво е НЕ РИСКОВА консумация на алкохол. 91% от анкетираните НЕ биха ограничили консумацията си на алкохол. Повече от 50% от запитаните смятат, че проблема с алкохолната зависимост се пренебрегва и неглижира.

До момента над 250 са потърсилите съвет и насока от консултантите на организацията на горещия телефон, като по-голяма част от тях са роднини и приближени на хора с проблеми по отношение на алкохолната консумация, интересуващи се от техниките, с които могат да мотивират близките си да вземат мерки и да лекуват своята зависимост.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар