Вход | Регистрация

И Китай иска киселото ни мляко

Това съобщи министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков в Сухиндол

И Китай иска киселото ни мляко
Снимка: МЗХ

Че Япония обожава нашето кисело мляко знаем. Но, че и Китай проявява интерес от български млечни и месни продукти, дори и към царевица, люцерна и фуражи стана ясно от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Той бе в Сухиндол и заедно с кмета инж. Пламен Чернев направиха първа копка на игрище за пейнтбол и въжени атракционни съоръжения в града и "Екопътека Деветашко плато” в землището на общината.

Проектът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони с над 380 хил. лв.

Греков беше в азиатската страна по-рано и съобщи, че са договорени 14 процедури за  износ на хранителни продукти  от България за Китай. Според него процедурите трябва да бъдат одобрени и подписани  от Българската агенция за безопасност на храните  до края на годината, за да се облекчи износът.

По време на визитата в Китай е договорено сглобяване на китайски трактори на територията на Вазовските машиностроителни заводи. Проведени са разговори и за създаване на Аграрен център към  Министерството на земеделието и храните в София, който да бъде връзката между организацията на 16 държави от Централна и Източна Европа и Китай - "Шестнайсет плюс един”. 

До септември 16-те държави от Централна и Източна Европа плюс Китай ще излязат със становище къде да бъде базиран центърът, допълни министър Греков. Той уточни, че  по време на посещението България е предложила да домакинства на следващата среща на организацията през ноември.

Проектът за игрището за пейнтбол в Сухиндол о е финансиран по Програмата за развитие на селските райони с над 380 хил. лв. Предвижда се екопътеката да завършва на Сопотската скала над града с 35- метров пилон с националното знаме. Атракционът трябва да бъде завършен в рамките на 95 дни.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар