Вход | Регистрация

Д-р Калин Василев: Физическото здраве ни прави уверени, социални и смислени

Д-р Калин Василев: Физическото здраве ни прави уверени, социални и смислени
Търново Runs
Калин Василев е на 32 години, но се чувства на 18 години заради, постигнал най-добрата физическа и духовна форма на целия си живот, благодарение на спорта. Има докторска степен по генно инженерство от Carnegie Mellon University, както и специализация в Cambridge University. Създател и двигател на организацията за спорт на открито ТърновоRUNS.

ТърновоRUNS е най-развиващата се организация във Велико Търново, насочена към здравното и духовното израстване на своите последователи, които само за година надминават 3 хиляди души. Докторът по генно инженерство Калин Василев се отказва от науката, защото е взел нужното за себе си от нея - идейно мислене.

Той се връща в родния град Велико Търново, решен да го промени в по-смислена посока чрез масов спорт и да създаде безплатен здравен информационен център.

За едната година, откакто съществува неговата организация, вече са проведени 100 тренировки на открито по различни спортове – фитнес, бягане, походи, йога през лятото. Тренировките се провеждат в парк "Дружба", в кварталите "Картала и "Кольо Фичето" всяка сряда и събота. Организацията провежда също безплатни семинари и дискусии с образователна цел.

 

Разкажи за ТърновоRUNS - кои сте водещите фигури в организацията, какво постигнахте за една година?

Може би това е организация за хората. Може би е един символ за всичко здравословно и активно в нашия регион. Най-вече ТърновоRUNS е място, което цели да събира хората, да изгражда всички онези качества, от които ние имаме нужда, за да бъдем живи, уверени, вярващи в добродетелите, социални, помагащи и смислени. И всичко това, докато обръщаме внимание на физическото си ЗДРАВЕ! В центъра на тази идея от самото началото съм аз, но целта винаги ми е била да приобщя един сплотен и силен екип от млади хора, с които задружно да запретнем ръкави. Засега успявам.

Вече сме 5-6 души и всички имаме разнородни и понякога припокриващи се отговорности. Ники отговаря за движението, тренировките и мотивацията. Добри е момчето зад дигиталната обработка на снимки и клипове, Криси се заема с туризма, Велимира и Виктор - логистика по проекти и събития. Помагат ни и няколко много сърцати доброволци.

Как се сформира групата ви и през какви препятствия минахте, за да стигнете до днес с вече няколко хиляди последователи?

Определено мисията и желанията за моя живот бяха и все още са да помагам на хората. Да, не знаех какво точно ще е наименованието и не знаех (и не знам) пътя, който ще трябва да извървя, но както се казва, след като имах целта, пътищата, водещи до нея, са много. Чисто физически не можех да стартирам идеите и плановете си, защото не бях в България до началото на 2014 г. Когато човек не е запознат с динамиката и спецификата на едно място, е много трудно да се начертае успешен план за действие за конкретното място – а именно Велико Търново и България. Но едно бе ясно - исках да помагам на хората да бъдат здрави.

В началото започнах с организация на спонтанни отворени паркови тренировки. Тогавашните реакции на мои познати мога да разделя на два вида, които определено корелират доста точно и с тяхната възраст. По-големите (семейни, родители или мои съученици на 35+) бяха убедени, че аз съм луд, ненормален да зарежа Америка и Европа и тлъстите заплати. Баражите от подкани да се върна там, където учих, бяха константни и може би това бе най-трудното и дори в момента си остава леко обезкуражаващ момент. Но ако човекът срещу мен бе по-млад, то той намираше нещо смело, гордо и мотивиращо в това аз да следвам целите си. Дори много други млади хора споделяха, че биха желали да могат да раждат идеи като мен и да работят по тях.

Имаш идея за създаването на здравен информационен център във В.Търново, който ще предлага услуги безплатно. Какво е нужно за случването му?

Моята следваща огромна мечта за идната година е изграждането на безплатен здравен информационен център. Искам тази конструкция да бъде поставена в един от красивите ни централни паркове. Искам проектът да бъде изграден с протягането на три ръце, метафорично казано: Общината, хората и всички бизнеси.

Искам да стартираме огромна кампания за споделено финансиране, като една част от парите да идват от Общината, всеки човек също да помогне с каквото може и същевременно и всеки един по-голям бизнес, ако дари по 200-300 лв., ще съберем нужните ни 60 000 лв. Та това е цената на една скъпа кола. А градът е пълен с коли. И докато една кола има ограничени функции, то този център ще предоставя безплатни занимания, информация, кръжоци, консултации на тема здраве за всеки желаещ. Силно вярвам, че тази идея ще се осъществи. Хората го желаят. Започваме кампанията през пролетта.

Как се създава мотивация у хората за спорт и за каквото и да е според теб? Само парите ли са фактор/спирачка за правене на нещо?

Успешната стратегия е гъвкава стратегия. В ТърновоRUNS се стараем да опознаваме лицата на хората срещу нас и им поднасяме информация и мотивация, специфична за всеки. По този начин увеличаваме шанса си да пробием защитите на този човек и да му помогнем да помисли за себе си, за здравето си, за бъдещето си. Не е лесно, без значение дали за движение, здраве или нещо друго, оправданията са безбройни. Парите при нас дори не са фактор. Вече доказахме и продължаваме да пробиваме напред без никакви съществени финансови проблеми и нашите грижи не са обвързани директно с тях, освен в личния аспект на екипа ни.

Обичат ли да спортуват великотърновци? Кои от спортните ви инициативи са най-посещавани.

Уж на всички са им ясни ползите от правилна храна, движение, чист въздух и останалите полезни практики, но тяхното приложение е оскъдно. Често срещан отговор, след като започна да говоря, е "Знам, знам….това е добре, онова е добре". Но да знаеш нещо и да го осъзнаваш и практикуваш са две различни неща. Търновци са някъде по средата. Дори ключова група, която е жизненоважно да променим към повече активност, са гостите студенти на града. Те ще бъдат тези нови майки и бащи.

Ние не спираме да предлагаме на всеки множество възможности да се включат към нас и да се насочат към истинско здраве.

За една година нашата редовна тренировка в събота навъртя 52 събирания за 52 седмици. От 10 души преди година сега достигнахме 100. За този период сме посетени от над 3000 души. Това е огромен успех за нашия град, при това без бюджет.

Ти си доктор по генно инженерство. Защо не продължи реализацията си в тази посока?

За мен генетиката и всичките години наука бяха едно пътешествие, което ми показа как работи живият организъм. Но финалната ми цел бе да помагам на хората към здраве. На едно вътрешно ниво вярвам, че правилният път към здравето на човек (и не само ) е този чрез директната комуникация с него. Може би, оставяйки науката да си бъде наука, се фокусирам върху някои изконни правила. Разбира се, моите решения бяха обвързани и с оставане в България и тук за мен няма смисъл да създавам наука.

Има ли конфликт според теб между манипулацията на гените и здравето като ценност? Докъде може или трябва да се меси човек в природата заради личната си изгода – удължаване на живота, по-добра реколта и т.н.?

Сложен въпрос и любим за мен, но трудно може да му се даде отговор в няколко изречения. Бих генерализирал, че за мен има конфликт между себелюбието, егоизма, арогантността на човек и неговата позиция в екосистемата, наречена Земя. Човек прекрачва границите. Мисля, че човек става жертва на собствената си миопатична визия. Той започва да вярва, че всяко следващо изобретение ще реши проблемите на предходното.

Съществува ли ген на мързела или пък на спортния дух? А може би възпитанието е в основата на начина ни на живот, как смяташ?

Отговорът е по средата. Може да се впусна в луди обяснения и спекулации за това, какво е генетиката и различните й клонове и как определени неща могат да допринесат за дадено поведение, но няма смисъл. Нека да се спрем на нашата цел и мисия, която е в изграждане и възпитаване на любов към здравето, към телата си, към хората, към старание за нещо по-добро.

Какви са предстоящите групови тренировки на ТърновоRUNS, какво сте подготвили за членовете на групата?

Много неща. Нека оставим и малко тайнственост. Ето няколко джокера обаче: огромна кампания за здравния център, ново регулярно мероприятие с нова локация и ден, стартиране на медицинска информативна поредица и други.

Смяташ ли се за чешит?

Когато трябва, мога да бъда.

-------------

Ако желаете да се присъедините към тренировките на ТърновоRuns, вижте как на Фейсбук-страницата на групата - https://www.facebook.com/tarnovoruns/

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар