Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Музей на възраждането

За контакти:
Елена гр. Елена
Информация:

Включва паметници на културата с национално значение. Къща-музей "Иларион Макариополски" - в нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски - виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син, поетът-сатирик, Стоян Михайловски.

 

Даскалоливницата е първата българска гражданска постройка в град Елена. Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище. Църкавата "Св. Никола" е в съседство и е най-старата в града - от преписка върху псалтир, подарен на църквата през 1518 година се разбира, че тя е съществувала в началото на XVI век. В нея са се пазели много стари книги, писани на пергамент.

 

Петте Разсуканови или Петте Хаджидимитрови къщи са интересен архитектурен ансамбъл от пет къщи под един покрив, строени от хаджи Димитър Разсуканов за петимата му сина. Камбуровият хан е построен около средата на XIX век и носи името на своя собственик Стоян Камбура, който е участвал във въстанието на капитан дядо Никола (1856 г.), в Хаджиставревата буна (1862 г.) и е бил член на Еленския революционен комитет. Оригинален паметник на културата в Елена е и кулата на градския часовник.

 

Попниколовата къща е една от най-характерните в Елена. Строена е около 1830 г. В първите години след Освобождението, в нея е била настанена техническа служба, затова се нарича още "Старото инженерство". Къщата на Юрдан Хаджипетков носи белезите на представителност, характерна за самочувствието на по-запожните семейства. Днес там е разположена художествена галерия с над 1000 експоната.

 

Църквата "Успение на Пресвета Богородица" е уникален паметник на културата и изкуството от епохата на Възраждането. С внушителните си размери (33 метра дължина, 21 метра ширина и 25 метра височина), храмът е най-големият в цяла северна България до Освобождението и един от най-големите в страната до наши дни.Добави коментар