Вход | Регистрация

Учени са на път да открият ефективен метод за лекуване рак на гърдата

Всяка година ракът на гърдата засяга приблизително 2,1 милиона жени
Учени са на път да открият ефективен метод за лекуване рак на гърдата
pixabay.com

Учените са открили, че взаимодействията на две сигнални молекули - TGF-бета и CCL2, насърчават "бягството" на раковите клетки от тумора и образуването на метастази в други органи на тялото. Резултатите от проучването са публикувани в научното списание „Scientific Reports”.

„Сега сме наясно с конкретния механизъм за регулиране активността на TGF-бета и CCL2. Откритият от нас начин за потискане на процесите на метастазиране може в бъдеще да стане основата на ефективен метод за лечение на рак на гърдата чрез намаляване на агресивността на тумора”, заяви Никита Миткин, научен сътрудник в Института по молекулярна биология на Руската академия на науките.

Всяка година ракът на гърдата засяга приблизително 2,1 милиона жени и убива около 630 000 пациентки. Като правило, с навременна диагностика и отстраняване на тумора повечето пациентки оцеляват, но в някои случаи раковите клетки имат време да "избягат" от неоплазмата и да генерират метастази.

Експерти започват работа по създаването на Национален антираков план

Научният екип са направили голяма крачка към решаването на този проблем, наблюдавайки взаимодействията на макрофагите - един от типовете клетки на имунната система, и фрагменти от метастази от рак на гърдата. Учените отдавна се интересуват защо взаимодействието с тях променя жизнените функции на раковите клетки по такъв начин, че те напускат тумора и проникват в други части на тялото.

Наскоро биолозите забелязаха, че първите фази на този процес са придружени от рязко увеличаване на концентрацията на двете сигнални молекули - TGF-бета и CCL2. Точната връзка между тях, имунните клетки и метастазите обаче не беше ясна досега.

Проучванията помогнали да се определи молекулният механизъм, който не само свързва сигналните молекули, но и играе ключова роля в развитието на метастазите. Оказва се, че производството на TGF-бета и активирането на свързаните с тях клетъчни рецептори кара раковите клетки да произвеждат два други протеина - EGR1 и RXRA, които са отговорни за активирането на процеса на сглобяване на молекулите CCL2.

Попаднали в околната среда те водят до струпване на микрофаги на границата с тумора и започват да изработват големи количества TGF-бета, което стимулира допълнително производството на протеина CCL2, а също така унищожават протеиновата рамка, която задържа туморните клетки в тъканта на гърдата. И двата процеса драстично ускоряват бягството от раковите клетки и образуването на метастази.

Както показаха последващи опити върху култури на ракови клетки, увреждането или блокирането на EGR1 и RXRA драстично забавя този процес. Учените предполагат, че тази особеност на процеса на образуване на метастази може да се използва за създаване на лекарства, които потискат рака на гърдата и предпазват жените от появата на вторични тумори в тялото им.

Източник: БГНЕС


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар