Вход | Регистрация

Читалището в Кнежа става на 115 години

През далечната 1896 година учителите Димитър Атанасов, Иван Петков и Христо Диков подемат инициатива за създаването на НЧ "Борба"

Читалището в Кнежа става на 115 години

Основано на 23 декември 1896 година по идея на учителите Димитър Атанасов, Иван Петков и Христо Диков, читалище "Борба" започва стремглаво своя път. Едва няколко месеца след това включва и библиотека, а настоятелството прави абонамент за редица български и руски периодични издания. През същата година се представя и първото театрално представление в града.

През 1925 година започва строеж на нова сграда на читалището, която да побира всички желаещи да участват в културния живот на Кнежа.

С годините читалищната дейност се развива и обогатява. Заради силния интерес през 1946 г. в НЧ "Борба" е организирано обучение по цигулка, акордеон и китара, а по късно – и по пиано. В школата се записват повече от 100 деца. Осем години по-късно е създаден първият танцов колектив.

През 1947 година Кнежа става първото радиофицирано селище в България със създаването на "малкото радио" в читалището.

Към настоящия момент читалището поддържа огромен брой дейности - три театрални формации, три танцови състава, три вокални групи, вокално трио, ансамбъл за народни песни и танци и клуб по приложни изкуства, като всеки от тях е утвърден с участия и награди от множество регионални и национални форуми

Към Школата по изкуства работят клас по пиано, клас по акордеон и клас по китара. Всяка година техните възпитаници се представят успешно в средните музикални училища.

Читалищната библиотека е с богат книжен фонд – 67 000 тома и работи с автоматизирана програма за обработка на фондовете.

От 2010 година с реализирането на проект "Глобални библиотеки" в читалищната библиотека функционира модерна компютърна зала. Осигурен е свободен достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника.

Читалищния салон и читалищната сцена са едно от местата в града, където хората се събират за срещи с културата и за други обществено-политически и стопански събития. Това са поводи, които поне веднъж са довели всеки от жителите на града в него. Може би затова хората го наричат "Нашето читалище".

В град Кнежа има самодеен театър, който играе на сцената на читалището. Историята на самодейната трупа е с над 60-годишна давност. В репертоара на театъра за последните шест години са постановки като "Златна Мина", "Червената Шапчица", "Няма да платим, няма да платим", "Снежанка и седемте джуджета", "Предложение", "Голямото надхитряне", "Конски великден", "Пумпал", "Криворазбраната европеизация", "Приказка от грешки", "Хитър Петър", "Приказка за скъсаните обувки", "Зех тъ, Радке, зех тъ", "Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита с китка накитена", "Актьорът и Смъртта", "Пепеляшка.com", "Нашенци", "Между звездите и пръстта" и други.

Фестивалът "Звезден прах" се провежда ежегодно в няколко дни. Първото му издание е през 2008 година като Регионален фестивал за любителски градски театри по инициатива на читалището. Днес фестивалът се осъществява от Община Кнежа, читалище "Борба" с активното съдействие на културни институти и спонсори.

Целта на фестивала е да се представи разнообразие от спектакли, жанрове и различни тенденции на съвременния любителски театър и да се насърчат срещите и културния обмен между театралните колективи и техните организации.

По случай годишнината в големия салон на читалището от 18 часа днес ще се проведе тържествен концерт и церемония по награждаването на читалищните деятели.Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар