Вход | Регистрация
Плевен 29°C

Тектонски гребен Калето и Реселешки кукли – това трябва да се види!

Тектонски гребен Калето и Реселешки кукли – това трябва да се види!
Община Червен бряг

Новата туристическа дестинация за България - Тектонски гребен Калето, включваща две туристически атракции, бе представена на международно изложение "Културен туризъм" - Велико Търново 2013. Тя се намира в с. Реселец, само на 6 км от централния за Плевенска област град Червен бряг. Селото е оформено като естествен туристически център. Разполага с уникални природни забележителности - карстови форми, защитени територии и много редки видове птици и растения, включени в Червената книга на България.

В миналото Реселец е бил голям средновековен град-крепост и важен административен център за средновековна България. Освен историческите находки, то е и едно от най-красивите места в общината, от гледна точка на природните забележителности.

Двете нови туристически атракции: водещата -Тектонски гребен Калето и съпътстващата я - Реселешки кукли, са отсяти след предварително пазарно проучване сред местното население и гостите на общината за туристическите атракции в района. Двете са обединени в интегриран туристически маршрут.

Тектонски гребен Калето и Реселешки кукли – това трябва да се види!Север.бг

"Проектът е на стойнност 935 050 лв. Съфинансирането от Община Червен бряг е 42 638 лв. Срокът за изпълнение е 24 месеца и върви към приключване. Целта ни е да наложим туристическата дестинация на националния и международен туристически пазар.", информира Диана Димитрова, ръководител на проекта.

Природната забележителност е с надморска височина 200 м и е с площ около 57 хектара. Има код на защитена територия 13. Калето е уникален природен феномен. Дължината му е 750 метра, а височината - 40 метра. Гребенът е изследван от Фонд "Научни изследвания" и е включен в геоложките феномени на България.Скалните образувания "Куклите" са обявени за природна забележителност през 1972 г. със заповед на Министерство на околната среда и горите и опазване на природната среда. Скалните фигури са интересни и впечатляващи със своите форми, куполи и обелиски.

Тектонски гребен Калето и Реселешки кукли – това трябва да се види!Север.бг

Красотата на каньона е достъпна за туристи. Изградената екопътека лъкатуши под гигантски каменни блокове, опрени един до друг на дъното на каньона и заобиколени с отвесни скали с чудновати геометрични фигури и форми. Осветителна система, захранена с фотоволтаичен панел, може да създаде незабравима атмосфера и романтика сред уникалната природа и по време на вечерна разходка, а на най-високата точка са монтирани панорамни камери.

Тектонски гребен Калето и Реселешки кукли – това трябва да се види!Север.бг

"И двете природни забележителности попадат в две зони на Натура 2000 - Карлуково и Карлуковски карст. Затова сме се съобразили с уязвими местообитания на защитените видове птици и растения. По склоновете растат над 200 ендемитни вида - редки и красиви растения. Искаме да запазим местността в сегашното й състояние, затова посетителския поток е концентриран по трасето на екопътеката - така ограничаваме антропогенния натиск на останалата част от местността.", продължава увлекателното представяне на туристическия маршрут Диана Димитрова.

Пешеходна алея свързва "Калето" и "Реселешките кукли". Гостите могат да се насладят на уникалните природни форми, които са достъпни за абсолютно всички. Екопътеката има три степени на трудност, като едната е съобразена за хора с увреждания и деца. Изградени са много кътове за отдих - беседки, навеси, пейки, наблюдателни пунктове, мостчета.

Тектонски гребен Калето и Реселешки кукли – това трябва да се види!Север.бг

В центъра на Реселец е изграден Туристически информационен център, който е на самия път към атракциите. Той е оборудван с модерна техника и има възможност да предоставя на туристите камери за наблюдение на редките видове птици - така бърдуочинг туризмът също има своята перспектива за развитие.

250 стъпала водят до наблюдателната площадка на антична крепост "Калето" с антично селище, откъдето се открива гледка към целия каньон. Непроучената късноантична и средновековна крепост "Калето" е пазител на прохода и пътя, свързващ Карпатите с Бяло море.

Любопитно допълнение към информацията е специализираният сайт към двете туристически атракции, който също е част от проекта. Две камери дават възможност по целия свят в реално време да се наблюдават природните феномени в този регион. Пълноценното впечатление от атракциите няма как да се оформи без подробните разкази на трима, специално обучени, екскурзоводи, които ще обслужват и туристическия информационен център.

Насладете се на уникалната българска природа в следващото видео:

<< Sever.bg във Facebook >>

 

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар