Вход | Регистрация
Плевен 29°C

Реселешка кухня и обичай „овкусиха“ „Културен туризъм“

Реселешка кухня и обичай „овкусиха“ „Културен туризъм“
Снимка: Север.бг

Какво е празник без софра, без песен и танц? Всичко това представиха самодейци при НЧ "Тодор Попов 1927"от червенобрежкото село Реселец на международния форум "Културен туризъм" във Велико Търново.

Читалищните активисти – окумуш баби и млади девойки - приемници на творчеството и уменията на мъдрите си наставници, пресъздадоха ритуалът "Богоявление", с който почитат Йордановден - "уважиха" най-старата именичка в дома, посрещнаха близки и роднини, с китка от босилек и здравец девойките измиха икона и ралник, поляха от менче на всеки да се измие. После бабите запяха, а момичетата се хванаха на хоро.

По думите на секретаря на читалището Емилия Апостолова, на този празник, според традицията, всеки трябва да премине през река Ръчене, за да е здрав и дълголетен. И тази традиция се предава от поколение на поколение – над 500 реселчани всяка година прегазват реката.

Реселешка кухня и обичай „овкусиха“ „Културен туризъм“Север.бг

 

За още един впечатляващ по брой на участници ритуал разказаха самодейците - "Реселешка сватба". В него има "роля" за над 50 души и само липсата на финансова възможност е възпрепятствала представянето на тази, типична за населеното място, стара българска традиция, на туристическия форум.

Реселешка кухня и обичай „овкусиха“ „Културен туризъм“Север.бг

"Учим се сами, защото в тази криза няма пари за професионален ръководител. Но читалището ни е винаги отворено и секретарят Емилия Апостолова е нашият ръководител – учи децата да играят, нас – да пеем. Развиваме всякаква самодейност. Тази година през есента за трети път в селото ни ще се проведе международен фолклорен фестивал, на името на учителя и създателя на първия детски хор в България "Ален Мак" - Христо Ковачев. Много сме щастливи и горди, защото представяме не само селото си, но и община Червен бряг. Впечатленията ни от организацията са много добри – посрещнаха ни сърдечно. Всички са много отзивчиви и мили.", споделиха въодушевените самодейци.

Реселешка кухня и обичай „овкусиха“ „Културен туризъм“Север.бг

Като благодарност за топлото и сърдечно посрещане те почерпиха гостите на форума с лучник, рибена чорба, питки, пълнени чушки, лютики – все традиционни ястия, които приготвят в Реселец с прочутия в цяла България, а и някъде по света реселешки лук, който е заслужил специален празник – не люти и бързо лекува всяка болежка.

Според местните хора причината лукът да е с уникален вкус и свойства, се дължи на магията на на водата и въздуха в селото им, което ще става все по-известно и с новата туристическа атракция "Тектонски гребен Калето", за която скоро ще ви разкажем подробно в специален материал.

Още снимки от ритуала може да видите в нашата галерия или на << Sever.bg във Facebook >>

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар