Вход | Регистрация
Плевен 32°C

Разходка до Телиш – при богините в неолита

Разходка до Телиш – при богините в неолита
НЧ "Развитие-1897" - с. Телиш

Най-богатата находка в света на седящи на трон Богини на плодородието и благополучието и единствените възстановени неолитни жилища в България, се намират в червенобрежкото село Телиш. Датировката е от преди около 7000 години пр. Христа. Археологически проучвания в местността " Редутите” при с. Телиш са с особено значение за медно-каменната епоха в Югоизточна Европа. Археологическите находки са уникални и единствени.

За двете характерни туристически забележителности в района разказа за Север.бг Диана Димитрова, ръководител на проект. Тя бе в старата столица, за да представи новата туристическа атракция "Тектонски гребен – Калето" по време на международното изложение "Културен туризъм".

Разходка до Телиш – при богините в неолитаНЧ "Развитие-1897" - с. Телиш

Още информация за любопитната средновековна атракция ни даде секретарят на читалище "Развитие – 1879". Изследванията на селището при Телиш са финансирани от Копенхагенския университет на Кралство Дания. Едно към едно са възпроизведени бита и културата от праисторическо време, изграден е експозиционен комплекс и две глинобитни жилища в двора на читалището. Освен характерната пещ за изпичане на хляба, любопитен е фактът, че единственото място, където туристите могат да видят глинобитен олтар, е именно в неолитно жилище в Телиш.

Югозападно от него се проучва и друго праисторическо селище. В същия район е открит и некропол от началото на бронзовата епоха. Засега там са разкрити седем гроба на мъже и жени, погребани в положение хокер. Като погребален дар в гроба на осемгодишно дете са намерени наниз от медни мъниста и златна висулка. В друг от гробовете са погребани мъж и дете в трогателна поза - свидетелство за това, че двамата са загинали едновременно от болест или насилствена смърт.

За любителите на природата ще бъде интересно да научат, че на финала е изграждането и на пътека, свързваща културни забележителности в Телиш. Селото вече се е оформило като туристическа дестинация и има няколко къщи за гости, които целогодишно са заети.

Разходка до Телиш – при богините в неолитаНЧ "Развитие-1897" - с. Телиш

Телиш се намира на около 35 км от Плевен и на около 22 от Червен бряг. Удобно е да се пътува и с влак по линията София – Варна. Селото разполага с два огромни язовира, което е мечта на всеки запален риболовец.

В по-големия язовир, наречен от местните Дъбнишки, могат се практикуват водни спортове, а невероятно спокойната и красива природа на Предбалкана предразполага към релакс и пълно физическо и психическо възстановяване след напрегната седмица.

Ценителите на виното пък ще могат да се насладят на висококачествени червени вина от класическите френски сортове Мерло и Каберне совиньон – в селото се намира първата и по-стара винарска изба от двете съществуващи.

Общо 200 туристически обекта – по 100 в България и Румъния, са открити в продължение на една година по проект за трансгранично сътрудничество. По метода на анализа на потенциала за развитие се оказва, че община Червен бряг разполага с три обекта, които са включени в брошури.

Третият обект, включен в 100-те български, е Музей на керамиката на открито в Червен бряг. Ежегодно различни скулптори провеждат там пленери и ваят много интересни скулптури. Музеят се намира на територията на керамична фабрика. Има изграден параклис и частен музей с реплики на всички находки, намерени на територията на общината.


<< Sever.bg във Facebook>>

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар