Вход | Регистрация
Плевен 35°C

Античен римски град Улпия Ескус

В близост до село Гиген се намират останските от един величествен древноримски град

Античен римски град Улпия Ескус

Античният римски град Улпия Ескус е разположен в северозападната част на плевенското село Гиген, на 5 км южно от вливането на р. Искър в р. Дунав. Сведения за съществуването на Ескус черпим от множество различни гръцки, римски, византийски и други автори.

Римският град е възникнал през І в. сл. Хр. като наследник на тракийско селище. Около него по-късно е изграден лагерът на Пети македонски легион.

След победа на император Марк Улпий Траян над даките военният лагер получава статута на колония. По случай победата Улпия Ескус е обявен за град със собствено управление и придобива важно кръстопътно значение.

През ІІ – ІІІ в. е изградена централната градска част. Градът е строен по типичния за римските градове начин - имал правоъгълна форма, а улиците са в посока изток – запад и север – юг. И днес посетителите могат да видят останки от улици, храмове, голяма гражданска базилика. Общата територия на града била около 280 дка.

Улпия Ескус е в разцвета си и през ІV в. – при управлението на император Константин Велики, когато на брега на река Дунав е изграден голям каменен мост, за откриването на който на 5 юли 328 г. идва лично императорът.

Улпия Ескус е разрушен от аварите в края на VІ в. От Х до ХІV в. върху останките му е съществувало друго селище, но не се знае със сигурност неговото име.

Първите разкопки на античния град се провеждат през 1904 -1905 г. Едва през 1947 – 1951 г. археолозите откриват голяма обществена сграда, а в едно от помещенията й е намерена многоцветна подова мозайка - образец на римското изкуство по българските земи. В централната част е изобразена сцена от комедията "Ахейци”.

Мозайката е реставрирана и консервирана и днес може да се види в Регионалния исторически музей в Плевен. При разкопки са открити още форумен комплекс, храмове на Капитолийската троица (Юпитер, Юнона, Минерва), голяма базилика, обществени сгради, бани и др.

Голяма част от находките, открити в Улпия Ескус, са изложени в специално отделена зала на музея в Плевен.

През 2011 г. в брой 104 на Държавен вестник Улпия Ескус получава статут на археологически резерват.

 

 

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар