Вход | Регистрация
Плевен -4°C

Плевен празнува 134 години от освобождението си

Тържествена програма с историческа възстановка ще припомни събитията от решаващата битка между турци и руснаци на 10 декември 1877 г.

Плевен празнува 134 години от освобождението си
Снимка: Булфото

134 години от освобождението на Плевен се навършват днес. На 10 декември 1877 г. руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен, което е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.).

Днес плевенчани празнуват Деня на признателност към загиналите за освобождението на града, както и годишнината от Плевенската епопея, отбелязвана от 1997 г. насам. В тази връзка цялата седмица преди празника беше наситена с различни мероприятия, имащи за цел да припомнят и почетат жертвите от една от най-значимите битки за освобождението на страната ни.

Историческата възстановка "Връщане сабята на Осман паша” на членовете от регионалния клуб "Традиция" ще пресъздаде историческите събития на 10 декември от 11,45 ч. в парка на къща музей "Цар Освободител Александър ІІ”. В празничната програма ще се включат и Национално дружество "Традиция”, плевенският "Ротари клуб" – Центрум, както и Северняшки ансамбъл - Плевен.

Обсадата на Плевен е най-продължителната по време на Руско-турската война от 1877-78 г. - продължила цели 5 месеца. Настанилият се в града Западен турски отряд под ръководството на Осман паша възпрепятства навлизането на руски войски в България. Руснаците обаче след неколкократни сражения прекъсват снабдителната османска линия за хранителни провизии при с. Горни Дъбник и с. Телиш и подсилват военните си сили.

В началото на декември османските войници вече нямат хранителни запаси и са на ръба на силите си. На 10 декември Осман паша предприема последен опит за атака на окупиралите се край Плевен руски военни части, но е разгромен и пленен с всичките си подчинени.

_________________________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар