Вход | Регистрация
Плевен -4°C

Пламен Джуров - един съвременен класик на българската музика

"Добротата е такт, който е задължителен в музиката и живота", твърди диригентът, който е роден днес

Пламен Джуров - един съвременен класик на българската музика
Снимка: Bulphoto

На днешния ден през 1949 г. в град Плевен е роден Пламен Джуров. Той е забележително име в съвременната българската класическа музика. Във времена, когато животът ни е поп-фолк, хора като него респектират с истинското си музикално образование. Той е завършил Музикалната академия в София с три специалности – пиано, композиция и дирижиране, а през 1984 г. специализира във Виена. Дирижирал е в Плевенска и Разградска филхармония, а по-късно и в камерен ансамбъл "Софийски солисти".

Пламен Джуров е имал възможността да натрупа опит в много страни. Гастролирал е във Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Скопие, Санкт Петербург, изнасял е концерти в Северна Америка и Япония.

В своята кариера има над 300 радио и телевизионни записи. Автор е на песни за детски, смесен и еднороден хор, както и вокална музика.

Като личност Джуров е не само отдаден на музиката. Добива научна степен професор към Музикалната академия, а в мандата на предишното правителство е съветник на министъра на културата Стефан Данаилов. Занимава се с откриване и подкрепяне развитието на млади таланти в областта на класическата музика. Не случайно е председател на Фондация "Международен конкурс за млади оперни певци Борис Христов" и на Международен фестивал "Софийски музикални седмици".

Известният диригент е женен за своята състудентка Маня Попова, която се занимава с история и теория на музиката. Убеден, че кариерата и семейството могат успешно да се съчетават, Джуров има дъщеря и син, които цени повече от всичко.

Негови е мисълта: "Политиката прави кариери, прави делници. Културата и религията правят празниците". Смисълът на тези думи е, че културата е това, което ни отличава и ни прави национално идентични. Затова трябва да я съхраняваме и уважаваме, а не да я превръщаме в сив делник.

 

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар