Вход | Регистрация

Кнежа - градът на царевицата

Днес е градският празник на Кнежа

Кнежа - градът на царевицата

Днес Кнежа отбелязва своя градски и общински празник. По този повод ще ви запознаем с някои факти за този град в област Плевен. С неговото име се свързва превърналият се вече в традиция Празник на царевицата, който се организира през септември, и единственият у нас Институт по царевицата.

Съществуват две версии за етимологията на името "Кнежа". Едната е свързана със славянския произход на заселилото се тук през VII век население, в чийто език коренът на думата е свързан с владетел, духовенство. Другата теория за наименованието произлиза от замъка Кнеже, построен на мястото на днешния град (според Константин Иречек), собственост на босненско-българския род Кнежевич.

Каква точно е истината, е спорно да се твърди, но е факт, че името Кнежа остава в историята и до днес, въпреки че по време на турското робство е сменено с Исмаил бунар.

По последни данни от преброяването жителите на северозападния град са 11 498 души. Разположен е на 48 км западно от Плевен, на 64 км североизточно от Враца и на 30 км северозападно от град Червен бряг.

Празникът на царевицата, който се организира тук, е известен в страната, въпреки че се провежда само от четири години. Програмата му включва кулинарни и занаятчийски изложби, както и песенния конкурс "Златна царевица".

В района на Кнежа се намират следи от Аспаруховия вал, който е очертавал границите на Първата българска държава. Все още се извършват проучвателни дейности върху отбранителното съоръжение, което е достигало височина над 3 м.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар