Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Ивановски манастир

Информация:

Ивановският скален манастир се намира на 12 км южно от град Русе.

За разлика от традиционния манастирски комплекс, който се състои от 1-2 църкви и монашеска част, Ивановският преставлява своеобразна мрежа от малки църкви, параклиси и килии, издълбани на повече от 30 метра височина в скалите на живописния каньон на река Русенски лом.

Тази обител е най-известната от групата на скалните манастири в Добруджанския район. До голяма степен Ивановската обител дължи това на красивите и добре запазени стенописи. Талантливи художници са изрисували по стените на помещенията реалистични картини, богати на цветове и композиции.

Стените изобилстват от антични мотиви - голи женски статуи, служещи за подпори, колони върху лъвове и маски. Всичко това свидетелства за възобновения интерес към античността и нейното изкуство, който може да се забележи в изкуството на православието от XIV век.

Най-значима от групата пещери е църквата "Св. Богородица", създадена и изписана с одобрението и ктиторството на цар Иван Александър. Тя се намира на 38 метра височина и има внушителни размери - дълга е 16, широка 4 и висока 2,15 метра. Стенописите в нея са сътворени от неизвестни майстори. Композициите по тавана и стените показват сцени от Страстната седмица и от живота на Йоан Кръстител. Подреждането им разкрива силното влияние на исихазма върху православната църква през този период.Добави коментар