Вход | Регистрация
Плевен 30°C

Разиграват на макет славната битка на българската армия край Дойран

Разиграват на макет славната битка на българската армия край Дойран

Развитието на боевете, водени от Девета плевенска пехотна дивизия на 18 и 19 септември 1918 г., които слагат славен завършек на участието на българската армия в Първата световна война, ще бъде разиграно върху специално изграден макет днес в Плевен. 95-та годишнина от Дойранската епопея ще бъде отбелзана в Регионалния исторически музей, днес от 16 часа.

Макетът е изработен от пясък, върху който е излят тънък слой цимент и върху него са изрисувани всички възвишения, реки, пътища, населени места, както и Дойранското езеро където се е разгънала една от най-забележителните битки в историята на българската армия. Пред зрителите ще бъде представена динамиката на събитията от преди 95 години с позициите на Девета плевенска пехотна дивизия и на 12 ангилийски корпус на ген. Джорш Милан.

В продължение на седмица капитан Емил Ефтимов от Гарнизон – Плевен  с помощта на ефрейторите Огнян Костадинов и Андрей Генчев, и сержант Радослав Романов е изработил  макета, използвайки оригинална карта, съхранявана в Регионалния сторическия музей. Те ще съдействат и на полк.о.р. Атанасов тази вечер да пресъздаде пред публика картината на бойните действия.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: infoPleven
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар