Вход | Регистрация
Плевен 17°C

Днес е роден Любен Дилов-баща

Наричат го бащата на българския научнофантастичен роман

Днес е роден Любен Дилов-баща

На 25 декември 1927 година в Червен бряг се ражда българският писател Любен Дилов, един от най-изявените автори на научна фантастика.

Превеждан на 15 езика, със стотици хиляди тиражи в Европа и милионни тиражи в Япония и Китай, Дилов е известен като един от най-големите ни писатели-фантасти. Автор на 35 книги, издавани по целия свят.

Завършва Софийския университет със специалност "Български език и литература". Учредява наградата за българска фантастика "Гравитон" през 1990 година, присъждана за "добро въображение и доброта на въображението".

В много отношения Любен Дилов е основоположник на българската фантастика по социалистическо време.

Дебютира още като студент с разкази във вестник "Народна младеж". От 1951 г. печата очерци и реалистични разкази. Дебютната му книга е "Гълъби над Берлин" (1952 г.).

Сред произведенията на Любен Дилов са "Атомният човек", "Кладенецът на таласъмите", "Тежестта на скафандъра", "Пътят на Икар", "Парадоксът на огледалото", "Пропуснатият шанс. Из съчиненията на моя компютър", "Незавършеният роман на една студентка", "До райската планета и назад", "Жестокият експеримент", "Звездните приключения на Нуми и Ники".

Писателят е носител на редица престижни награди от национални и международни конкурси. През 1963 година получава награда на ЦК на ДКМС за книгата "Почивката на Боян Дарев". Получава награда на международното жури от конвента "Соцкон" в Полша през 1973 година за цялостен принос в научнофантастичния жанр. През 1991 година е удостоен с почетния чешки медал "Карел Чапек" за културен принос.

От 2000 година писателят е почетен гражданин на Червен бряг, а през 2002 година е носител на наградата на читалище "Светлина", Червен бряг за цялостен принос в духовното развитие на града.

В последните години от живота му тежко заболяване ограничава възможността му да твори. Умира на 80 години на 10 юни 2008 година.______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар