Вход | Регистрация
Плевен 18°C

Преференции лишават Цецка Цачева от място в НС

Синдромът "11/11" размества кандидати на ГЕРБ в различни райони

Преференции лишават Цецка Цачева от място в НС

Бившият председател на Народно събрание Цецка Цачева, която бе втора в листата на ГЕРБ в Плевен, може да се размине с нов депутатски мандат, тъй като е изместена от третия и четвъртия в листата, получили преференцални гласове в своя полза.

Традиционно Цачева е водач на листата на ГЕРБ в родния си Плевен, но след като загуби президентските избори през ноември, първото място в листата зае бившият транспортен министър Ивайло Московски.

Първите изборни резултати от Плевен показват, че Цачева е изместена от третия и четвъртия в листата – Пламен Тачев и Владислав Николов, които са водили целенасочена кампания за преференциалния им избор. От ГЕРБ твърдят неофициално, че на този етап няма политическо решение дали някой от тях да не се откаже за сметка на Цачева.

Като се има предвид обаче, че Ивайло Московски вероятно отново ще стане министър, освободеното от него място в парламента ще бъде заето от Цецка Цачева. При това положение обаче тя едва ли ще може отново да оглави парламента, тъй като този избор се провежда преди гласуването на правителството.

Първоначалният анализ сочи, че и на тези избори ГЕРБ са потърпевша от погрешка отбелязани преференции, повтарящи номера на партията в изборната бюлетина – синдром 11/11. Избиратели на ГЕРБ явно са се презастраховали, като освен със зачеркване на №11 в квадратчето, са зачерквали и №11 в кръгчето, предвидено за отбелязване на преференции. Така например в 25-ти район в София веднага след партийния лидер Бойко Борисов, който бе водач на листата, втори се класира сложеният на 11-то място Христо Гаджев.  Докладвай за нередност в статията
Добави коментар