Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Време е за референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене"

Трябва ясно да покажем на управляващите, че не могат непрекъснато да си сменят позицията по въпроси с национално значение

Време е за референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото

Точно сега е идеалният момент българският народ да получи достъп до едно от най-големите достижения на модерната политическа система и на практика най-истински израз на демокрацията в съвременното общество - референдумът. Референдум за АЕЦ "Белене" категорично трябва да има, а освен това в момента ние, обикновените хора, разполагаме и с реални шансове да накараме иначе глухите за такива призиви управляващи да ни дадат възможност да се изкажем по един от изключително важните въпроси за развитието на страната ни в обозримо бъдеще. Кой знае, може пък и да поставим началото на една полезна и справедлива традиция.

Моментът е подходящ, защото си имаме нов президент. Росен Плевнелиев е начело на държавата само от 75 дена и си личи, че иска да демонстрира, че институцията, която представлява, наистина е надпартийна и е лице на целия български народ. Какъв по-лесен начин да го докаже от свикването на референдум по национално значим въпрос? Подходящ е и защото едва ли някога си е личало по-ясно, че и двете спорещи страни крият истинските си мотиви и едновременно с това не са убедени в позицията си, която освен това не могат да аргументират твърдо, конкретно и последователно.

Има и още нещо: в конкретната ситуация е ясно, че се сблъскват огромни геоикономически интереси. Всички знаем на кого. Именно в такива ситуации Давид (тоест България) може да победи или по-скоро да надхитри Голиат, като се възползва, че се намира в точката на сблъсък, която големите играчи често са принудени да оставят неутрална, когато се изправят срещу ясна и категорична позиция.

А причини да искаме референдум за АЕЦ "Белене" имаме колкото искаме, че и повече. Макар проектът да е на 30 години, май няма нито един еднозначен отговор на въпрос, свързан с него, който да е даден, аргументиран и защитен срещу евентуална критика. Никой не може да каже колко струва разработката му до момента, пък камо ли още колко пари трябва да се налеят в него. Размята се някаква цифра от 3,9 милиарда евро, която се спряга за минималната цена, но, с риск да прозвуча опростенчески, никой не би останал доволен, ако влезе в магазина и попита колко ще струват две кофички кисело мляко, а продавачът му отговори "Най-малко Х лева". Кой купувач се притеснява да не плати по-малко и не се интересува от максимума, с който може да "олекне"!? Поради тази причина (съвсем естествено) не е ясно и дали строежът на централата е икономически изгоден и кога тя ще бъде изплатена, за да започне да носи печалба.

Големи въпросителни стоят и около поведението на Тройната коалиция и сегашното правителство по казуса. БСП, които през цялото си управление (в екип с ДПС и НДСВ) изразяваха подкрепата си за проекта, не предприеха нито една категорична стъпка, която да докаже на заинтересованите страни, че България стои твърдо зад "Белене". Във времето на най-голям икономически растеж на страната в последните десетилетия и при появата на стратегически инвеститор (германския концерн RWE през 2008 година) социалистите, които имаха решаваща дума в тогавашното управление, необяснимо (ако се вярва на думите им) не пристъпиха към решителни ходове...

Настоящото правителство на ГЕРБ е още по-непоследователно. Премиерът (и сега, и преди да заеме този пост) нееднократно променяше позицията си на 180 градуса, като всеки път защитаваше новото си, противоречащо на предишното, виждане, с характерните си плам и размах.

Еколозите, макар и да положиха огромни усилия да откажат всички банки и други потенциални инвеститори да вложат средства в АЕЦ "Белене", също не са единодушни по въпроса. По-голямата част от тях - тези, които протестират шумно и се изявяват по медиите, твърдят, че след разрушителното земетресение в Япония от миналата година и критичните моменти с АЕЦ "Фукушима 1" едва ли му е времето да говорим за строеж на нови атомни електроцентрали, и то в Европа. Не малка част от природозащитниците обаче разглеждат фактите по съвсем различен начин и твърдят, че именно японските събития от 2011-а доказват безопасността на атомната енергетика, защото "Фукушима 1" е издържала на изключително силно земетресение, въпреки че е доста остаряла и при експлоатацията й са пренебрегвани много от правилата за сигурност. А реакторите на "Белене" са едни от най-модерните и са подготвени за много по-сериозни катаклизми, каквито на практика в България не се очакват.

Още по-смущаващо обаче е изчакването. Сякаш хищници дебнат плячката си... Години наред по въпроса за АЕЦ "Белене" не се случва нищо конкретно (освен супер скъпия строеж на прословутата площадка), но само някой български управляващ да си позволи да каже нещо конкретно по темата, веднага заваляват остри критики от останалите политически сили, след което неминуемо по въпроса вземат отношение американският посланик и високопоставен представител на "Росатом". Минимум. Понякога се намесват и доста по-отговорни фактори в руската и американската политика.

Най-притеснителен обаче ми се струва фактът, че на практика българското общество наистина е държано "на тъмно" и не знае кой е правилният избор. Да има ли АЕЦ "Белене" или не? Защитниците и противниците на централата се надпреварват да се изказват с недомлъвки и да променят позициите си през ден, а ние стоим в неведение и напразно напрягаме умовете си да схванем нещо. Правителството май няма намерение да обнародва дълго чаканата оценка от британската финансова институция HSBС, а всички опити за проследяване на логиката на събитията бяха разбити на пух и прах от реакцията на руската страна, която, веднага след като правителството ни обяви, че окончателно се отказва от АЕЦ "Белене", свали цената на газа с 11%.

Така че, нека поискаме информиран, национално отговорен и тежащ на мястото си референдум по въпроса. Ако българският народ изкаже ясно и конкретно позицията си, никой не би могъл да го принуди да постъпи както не иска. Примерите и за страни развиващи, и за такива избягващи ядрената енергетика в модерния свят са достатъчно, така че изборът си е лично наш.

А когато го направим нито посланици, нито шефове на компании или чуждестранни политици ще се осмелят да се изказват, без никой да ги пита. Защото всички се месят в работата на нерешителните, а всеки уважава тези, които защитават последователно позициите си.

И не ми казвайте, че атомната енергетика е прекалено сложен въпрос, за да бъде решаван от обикновените хора, които не са специалисти. Ако бъде насрочен референдум за след няколко месеца, всички заинтересовани страни ще намерят начин дотогава да затрупат горкия български гражданин с тонове информация. Да, по-голямата част от нея ще е "пречупена" по подходящ начин, но нали това е част от отговорността ни като граждани - да успяваме да разгадаем какво наистина се крие зад думите на политиците и да гласуваме за този, който ще направи България по-богата и значима? А и по-добре да направим някакъв избор, имайки достъп до информация, отколкото да чакаме и да гадаем какво ще му хрумне на сегашното или следващото правителство...

____________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар