Вход | Регистрация
Плевен 29°C

Научна конференция по повод 140 години от Плевенската епопея

 Научна конференция по повод 140 години от Плевенската епопея

В Плевен предстои провеждането на българо-руска Научна дискусия на тема – "140 години от Плевенската епопея. Мястото и значението на битката за плевен в Руско-турската Освободителна война". Научната конференция ще обхване трите щурма за Освобождението на Плевен, Плевенската епопея и мястото и ролята й в Освобождението на България при Руско-турската Освободителна война. 

Конференцията ще се състои на 27 юни – вторник,  от 11.:00 часа в залата на Регионален исторически музей - Плевен, в която е разположена експозицията, посветена на Плевенската епопея . 
По време на събитието доклади ще изнесат: проф. Андрей Пантев, академик Константин  Косев, а със специално приветствие ще се включи и президентът на България /2002-2012 г./, Георги Първанов. 
От руска страна участници в научното събитие ще бъдат княз Александър Трубецкой – председател на Сдружение "Памет за императорската гвардия", Пьотр Мултатули - доктор на историческите науки, както и Дмитрий Володихин – професор в Московски държавен университет.

Приветствия към форума ще произнесе и кметът на Община Плевен Георг Спартански, който е председател на Изпълнителния комитет за провеждането на честването на 140-та годишнина от Плевенската епопея като част от Руско-турската Освободителна война.

Това информира на среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен Румен Петков, който е член на ИК за честването на Плевенската епопея.
Той подчерта, че това е първото по значимост мероприятие, свързано с отбелязването на 140-та годишнина и изрази надежда, че ще се получи един хубав празник на свободата на Плевен, зад който стоят съдбите на десетките хиляди загинали воини.
С Румен Петков бяха и Цветан Антов и Януш Донев, които активно съдействат за реализирането на честванията. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар