Вход | Регистрация
Плевен -4°C

8-те легенди за скрито имане

Според тях, две от несметните богатства са скрити в Плевен и Велико Търново

8-те легенди за скрито имане
Снимка: Булфото

От векове легендите за заровени богатства държи очите и ушите на иманярите "нащрек". Търсачите на силни усещания, несметни богатства и вековни тайни използват все по-съвременни металотърсачи в опитите си да открият местонахожденията на скритите богатства. Дали съкровищата наистина ги има или Индиана Джоунсовци са се впускали в опасни приключения заради слухове?

Каквато и да е истината, легендите съществуват. Сред 8-те най-интересни, са за заровени богатства в Централния Север:

8-те легенди за скрито имане

Легенда разказва, че на хълма Трапезица във Велико Търново се е намирала монетарницата на царете от Второто българско царство, а под нея, в тайно подземие, била царската съкровищница.

Входът й бил покрит с каменна плоча, а под плочата по стълби се достигало до тайна врата. Само царят и пазителят на хазната можели да отворят вратата.

Преди османците да превземат Търново, Шишман наредил всички ценности да бъдат скрити в съкровищницата, а намиращата се над нея монета.

Така и си останали погребани богатствата на Българското царство.


От това лято хълмът Трапезица отново отваря врати за туристи... макар и без да предлага обиколки из митичната съкровищница.

8-те легенди за скрито имане

Малко преди да загуби битката за Плевен през 1877 г. Осман паша наредил на войниците си да изровят яма и в нея да сложат бойното знаме. Знамето било извезано с полумесец и думи от Корана, а дръжката му била от чисто злато. След като е заровено, следите за мястото са заличени и до ден днешен не са открити.

Говори се, че мястото се намира някъде в околностите на Плевен и до него има чешма. 


Ако ще ходите да търсите знамето на Осман паша, прочетете още за Плевен и неговите забележителности.

Още подробности за останалите местонаходжения на съкровища, прочетете в Peika.bg

<< Sever.bg във Facebook >>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар