Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Пещера Бонинска дупка

Информация:

Пещерата Бонинска дупка е двуетажна. Входът й е с размери 7.5 х 3.8м. Първият етаж представлява хоризонтална галерия с главно направление изток-запад и има обща дължина 280 м, по която протича подземна река. В двата си края завършва със сифони, като в източния приема и едно сухо разклонение.

На изток срещу течението общата дължина е около 1 300м, а на запад - 80 м. След сифона срещу течението има галерия с дължина 515 м.

По течението има един полусифон, три сифона с дължина респективно 5, 20 и 4 м, последвани от 460 м водно-сухи галерии, завършващи с нов сифон. Първия сифон по доказания чрез оцветяване воден път към пещерата Водопада е дълъг 5.5 м и широк 3.6 м.

По него се излиза в малка куполовидна заличка с въздушно пространство 1.6 м. След нея започва нов сифон с дължина 6 м, от който се преминава в зала със синтрова преграда по средата с височина 30 см. Оттук се навлиза се в нов сифон с дължина 30 м, който представлява канал с дълбочина 8-9 м. От него се продължава в голяма просторна зала със серия от красиви синтрови прагове, някои от които са отворени отдолу, а през другите водата тече. По тавана има много красиви образувания, покрити с калцитни кристали, които при въздушно течение летят като скреж.

От голямата зала се продължава в нов сифон, дълъг 35.5 м, който излиза в друга просторна зала, в началото на която има много красив водопад с формата на чаша. По-нататък посетителят се натъква на още два пробити отдолу прага, които се намират в езеро с размери З х 10м. След това галерията продължава с влажен глинен под и недалече от края на езерото има два отвеса. През по-малкия е невъзможно да се проникне и влизането става през големия. Слизането надолу се осъществява с помощта на въже. Дълбочината на отвеса е 15м, като в долния край той се разширява в камбана.

При повишаване на нивото на водата в близкото езеро двата отвеса служат като преливник. Това се доказва от дебелия слой глина, с който е покрита долната им част. След отвеса галерията е тясна и ниска, като на десетия метър има отвор на пода, в които се влива идващият насреща воден поток.Добави коментар