Вход | Регистрация

Корейци ще развиват биоземеделие в Телиш

Общо 153 млн. лв. инвестиции и 1650 работни места се очаква да се открият в три нови индустриални зони

Корейци ще развиват биоземеделие в Телиш
Снимка: sxc.hu

Бизнесмени от Южна Корея ще инвестират 153 милиона лева за развитие на биоземеделие в трите нови индустриални зони в Божурище (София), Телиш (Плевен) и Бургас. Като се очаква да се разкрият 1 650 нови работни места.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция вчера, на която бяха представени резултати от дейността на Национална компания "Индустриални зони". Данните са на база подписани договори с фирми, които ще извършват дейност на територията на зоните.

В Телиш южнокорейската фирма "Азия Инвест" ще развива биологично отглеждане на гъби, фуражни култури, кокошки за добив на яйца и месо, овце и кози. Първоначалната им инвестиция е в размер на 3 млн. лева, но се очаква те да нараснат до 85 млн. лева при 700 нови работни места.

Инвестиционният план на фирмата включва изграждане на три завода за период от 5 години върху площ от 1 600 дка земеделска земя и сгради с разгъната застроена площ 8 000 кв. м.

Отпадъчният материал ще се използва като фураж и заедно с животинския тор – за обогатяване на почвата, на която ще се отглеждат биокултурите.

Национална компания "Индустриални зони” е създадена през 2009 г. Индустриалните зони са един от важните инструменти за привличане на чуждестранни инвестиции и увеличаване на производството и заетостта. Целта е те да се превърнат в модерни производствени и логистични центрове, в които се предоставят възможности за започване и развитие на бизнес и качествени услуги за облекчаване на административните тежести. Затова и местоположението им е избрано така, че да са максимално близо до транспортната инфраструктура и наличие на квалифицирана работна ръка.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: Радио "Плевен"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар