Вход | Регистрация

„Солвей соди” отбеляза юбилей с инсталация за 90 млн. лв.

Изпълнител е инженерната компания „Фостър Уилър”

„Солвей соди” отбеляза юбилей с инсталация за 90 млн. лв.

Дружеството "Солвей соди” отбеляза 20 години от придобиването на завода в Девня с откриването на нов котел на циркулиращ кипящ слой в топлоелектрическата централа. Съоръжението е на стойност 90 млн. лв., а изпълнител е инженерната компания "Фостър Уилър”.  

От стъпването си на българския пазар досега от "Солвей соди” са инвестирали над 1 млрд. лв., отбеляза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на церемонията по пускане на инсталацията в експлоатация.  

Петкова определи приватизационната сделка за девненския завод като успешна.  Предприятието е най-голямото в Европа за производство на синтетична калцинирана сода с производствен капацитет от 1,5 милиона тона сода годишно. 

"Инвестицията представлява още една стъпка напред в нашата стратегия за осигуряване на стабилност и качество на доставките за нашите клиенти в дългосрочен план. Ние използваме екологично отговорни технологии”, заяви Кристоф Клемант, президент на "Калцинирана сода и деривати" в "Солвей”. Международната химическа група притежава 75 % от акциите на завода, а останалите 25 % са на турската "Шишеджам" (25 %).

На откриването на новата инсталация присъстваха още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев, заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, посланикът на Белгия Франсоа Бонтан, областният управител на Варна Стоян Пасев, зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев и кметът на Девня Свилен Шитов. 

 

източник: dariknews.bg 

 

 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар