Вход | Регистрация
Плевен 32°C

Бедстващи птици спасени от граждани

Те подали сигнали до екоинспекторите, а пернатите са изпратени за лечение в Стара Загора

Бедстващи птици спасени от граждани
Снимка: Булфото

Редица сигнали за бедстващи птици получиха през изминалите 10 дни в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен. Те са за 6 щъркела и 2 черношипи ветрушки, познати още като керкенези. Пернатите били открити в безпомощно състояние от граждани, информират от екоинспекцията.

Един от щъркелите е намерен с изкълчено крило в с. Садовец, общ. Долни Дъбник. В с. Брегаре, общ. Долна Митрополия, млад екземпляр е открит обездвижен и със заплетено в сезал краче в гнездото. В резултат на буря е разрушен "домът" на други 4 щъркелчета в с. Крушовене, общ. Долна Митрополия.

Два екземпляра от вида Черношипа ветрушка (Керкенез) са намерени в Плевен. За единия сигнализират от Областна дирекция "Земеделие”. Другият е открит в заградено пространство с неизвестен собственик, пред мазе на жилищна кооперация, отглеждан незаконно от неидентифицирано лице. Със съдействие от МВР-Плевен е осигурен достъп и защитената от закона птица е спасена.

Птиците са изпратени за лечение и отглеждане в Спасителен център за диви животни - "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Щъркелите и Черношипите ветрушки са защитени видове от Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие. За защитените видове от Приложение № 3 се забраняват: улавяне или убиване, преследване и обезпокояване на екземпляри; унищожаване или вземане на яйца; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; препариране, излагане на публични места. Забранено е още да се вземат от естествената им среда и да се отглеждат като домашни любимци. 
Лице, което е намерило екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние, е длъжно да уведоми за това най-близката Регионална инспекция по околната среда и води или поделение на Изпълнителната агенция по горите, съгласно Закона за биологичното разнообразие.


<<Sever.bg във Facebook>>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар