Вход | Регистрация
Плевен 31°C

Емо и Майчо навършиха две години

Емо и Майчо навършиха две години
БДЗП

Морските орли Емо и Майчо от известните гнезда в Природен парк "Персина", станаха на две години. През 2011 година екипът на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) постави сателитни предаватели на птиците, които разкриват тайни от живота им.

Птиците вече втора поредна година разкриват тайни от живота им. За две години Емо и Майчо са прелетели хиляди километри над река Дунав и низините на България и Румъния. Показаха кои са предпочитаните местообитания и хранителите им навици, като например да мързелуват в смесените чаплово-корморанови колонии по Дунавските острови и да крадат от храната на чаплите и кормораните, или пък да преследват зимуващите диви гъски. Макар и с рискове, храненето от трупове на умрели животни също не е рядкост и често предпочитано от нашите орлета.

Сред любопитните факти, които засекли сателитните предаватели е как Майчо – най-едрият орел на Балканския полуостров, изминава 220 км само за 6 часа. Емо пък решава да покаже колко високо може да се издигне над земята, достигайки рекордните до момента 1 200 м. над морското равнище, при това само след 3 месеца скитане.

Година преди Емо и Майчо, други три орела бяха опръстенени – Весо, Милка и Ясна, които в момента би трябвало вече да са се установили в новите си домове, ако всичко е наред с тях. Румънски фотограф е заснел край делтата на река Дунав, орел отговарящ на цветовата схема на тези три орела, което вероятно означава, че е един от нашите, опръстенени през 2010 г.

В края на месец май екипът на БДЗП успя да опръстени още две млади морски орлета – Венци и Иваил. С това общият брой на маркираните с цветни пръстени морски орли от територията на Природен Парк "Персина" вече е седем.

Къде са Емо и Майчо в момента може да научите от специалния сайт, на който на всеки 1-2 дена се обновява информацията за техните движения.

<<Sever.bg във Facebook>>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар