Вход | Регистрация

По-скъпо за смет ще плащат горнооряховчани през 2013 г.

Данък сгради също бе увеличен

По-скъпо за смет ще плащат горнооряховчани през 2013 г.
Снимка: Север.бг

Да се повиши такса смет решиха общинските съветници от Горна Оряховица на последното си за тази година заседание. От 2013 г. Увеличението е с 1,1 промила. Облагането за фирмите е от 0,5 до 6 на хиляда, за училищата - 1,3 промила, болниците и поликлиниките ще плащат по 1,5, а детските градини - по 0,3.

Повишените разходи на Общината са наложили и увеличаване на таксата. В плащанията са включени завишения размер на отчисленията в областта на третирането на отпадъците, които Общината трябва да плаща към съседната - Велико Търново, на чиято територия е регионалното депо за отпадъци и към РИОСВ за обезвреждане на сегашното сметище. 

През 2012 г. в Горнооряховско депонираният отпадък е намалял от 21 011 т. до 18 500 т. Догодина към Великотърновска община ще бъдат отчислявани по 30 лв. на тон и към РИОСВ – по 9, 29 лв./ т. Тези отчисления ще растат всяка година, като целта е да се намали количеството изхвърлени отпадъци. В  тази връзка Общината ще изгради сепарираща инсталация, с помощта на която по-малко боклуци ще отиват на регионалното депо.

Друг завишен разход е по-договора с почистващата фирма "Титан Клинър”, който бе сключен в предишния мандат и е обвързан с минималната работна заплата. Съответно с покачването й, расте и сумата, която Общината дължи на фирмата.

Сумата за данък сгради също бе повишена - от 1,5 на 2 промила. Очакванията за догодина са в местната хазна да влязат с 230 хил. лв. повече. При добра събираемост.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bghttp://www.regnews.net
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар