Вход | Регистрация

"Набуко" няма да навреди на околната страна

Трасето на газопровода бе обсъдено в Горна Оряховица

"Набуко" няма да навреди на околната страна
Набуко газ пайплайн интернешънъл

Строителството и експлоатацията на "Набуко” няма да окажат влияние върху околната среда. Това обявиха в Горна Оряховица от представителите на "Набуко Газ Пайплайн България” по време на представяне на Доклада за оценка на въздействие върху околната среда.

Българската структура на компанията "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ”, учредена с цел проектиране, изграждане и експлоатация на газопровода. Екип на компанията провежда серия от срещи в цялата страна, на които подлага на обществено обсъждане изготвения доклад за Оценка на въздействието върху околната среда в териториите, през които ще минава "Набуко”.

В Община Горна Оряховица трасето на газопровода ще премине през землището на Стрелец. То ще се простира върху 3, 3 км. и ще пресича само вече излязал от експлоатация електропровод. Според проекта в Стрелец газопроводът ще минава през 56 имота, простиращи се на общо 109 дка.

В Област Велико Търново "Набуко” ще минава и през Общините Стражица (Нова Върбовка, Лозен и Виноград), Полски Тръмбеш (Орловец, Раданово, Петко Каравелово, Полски Сеновец, Иванча и Обединение) и Павликени (селата Долна и Горна Липница, Патреш, Недан и Бутово). По протежението си той ще пресича два жп пътя – София-Варна при Бутово и единичната линия Русе-Подкова, обясни инж. Стефан Пипков, който е главен инженер на "Набуко Газ Пайплайн България”.

Под земята газопроводът ще пресича също реките Елисейска край Долна Липница, Ломя край Недан и Янтра при Петко Каравелово. По никакъв начин той няма да окаже влияние върху качеството на водите, обясниха от "Набуко Газ Пайплайн България”.

Общо в Област Велико Търново "Набуко” ще се простира на 65 км, 59 км от които ще са под земеделски земи, останалите – под гори и под пасища и трайна насаждения. Засегнатите декари на територията на областта ще бъдат 2 274, допълни инж. Пипков. След приключване на строителството земята в обхвата на сервитута ще бъде рекултивирана. Докато тече то, достъпът до пасища, райони с природни ресурси и пр. ще става чрез места за минаване над строителната полоса, когато това е нужно.

От "Набуко Газ Пайплайн България” бяха категорични, че основното, върху което са се концентрирали при изготвянето на проекта, е била сигурността – както при самото строителство, така и при експлоатацията на газопровода. Според статистиката, най-сериозните инциденти, случвали се някога с други газопроводи, са причинени от хора, опитващи се да ги пробият, от корозия, лоши заваръчни съединения или природни бедствия.

Входната точка на "Набуко” в България е на територията на Община Болярово. Трасето ще минава под Стара планина, а изходната точка е в района на Община Оряхово. Най-високата му точка ще е на 770 м. надморска височина. По дължината на всичките 422 км. на българска почва тръбите на "Набуко” ще са под земята на минимум метър. Самите тръби ще са по 18 м, което ще намали броя на заварките. В голямата си част този газопровод ще е успореден на инфраструктурата на вече изградените транзитни такива, както и на инфраструктурата на националния "Булгартрансгаз”. Това е бил и един от основните критерии при избор на трасе, каза още инж. Пипков.

Трасето е съобразено с топографските, хидроложките, геоложките характеристики на общините, през които ще минава "Набуко”. Изборът му е отчел също състоянието на почвите, нивото на подпочвени води, археологическите обекти, земите от мрежата "Натура 2000”, дори наличието на ветрогенераторни паркове като този при Оряхово например.

Очаква се следващите етапи по "Набуко” да приключат през 2015 г., а 3 г. след това да се работи по същинското строителство. Целта е след приключването му тръбопроводът, който ще минава през България, Румъния и Унгария до междусистемната газова връзка при Баумгартен, Австрия, да пренася между 10 и 23 млрд. куб. метра до европейските страни.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 Източник: Община Горна Оряховица
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар