Вход | Регистрация

Млади хора от 20 града се събраха в Горна Оряховица за Х Национална младежка среща

Млади хора от 20 града се събраха в Горна Оряховица за Х Национална младежка среща

Млади хора от 20 града на страната се включиха в Х Национална младежка среща, която бе открита днес. Форумът ще продължи до неделя и ще премине под надслов "Младите – активни граждани”. Срещата се организира от Сдружение "Горнооряховски младежки парламент”, съвместно с Община Горна Оряховица.

Гости на откриването на младежкия форум бяха заместник-кметът Йорданка Кушева и директорът на дирекция "Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности, здравеопазване и международни връзки” Милена Николова. Заместник-кметът приветства младежите от свое име и от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев с добре дошли и ги запозна с местната политиката, насочена към младите хора. "Нашата политика е ориентирана към младежите в много сфери. Ако започнем от образованието, където си партнираме с училищата за осъществяване на редица проекти, преминем през културата, където организираме два много значими международни фестивала – "Нова музика” и "Раховче” и достигнем до спортните дейности. В Горна Оряховица има регистрирани 35 спортни клуба, които ползват спортните бази безплатно”, сподели с младежите Йорданка Кушева. Заместник-кметът увери присъстващите, че общинското ръководство винаги се вслюшва в гласа на младите хора. Председателят на Сдружение "Горнооряховски младежки парламент” Виолета Панова връчи благодарствена грамота на заместник-кмета за подкрепата и активната политика на Общината, насочена към младите хора и за помощта при ежегодното организиране на националната младежка среща.

Видео обръщение към гостите на срещата отправи евродепутатът Мария Габриел, в което ги приветства за инициативността и пожела ползотворна работа на срещата.

В срещата участват младежки групи от Варна, Шумен, Силистра, Търговище, Лясковец, Свищов, Казанлък, Стара Загора, Пазарджик, Варна, Левски, Габрово, Велико Търново, Враца, Дряново, Димитровград, Трявна, Ловеч, Козлодуй, както и представители на домакините от горнооряховски младежки парламент.

В продължение на три дни участниците ще имат възможност да споделят опит не само с домакините, но и с поканените представители на водещи партньори – Национална мрежа за децата, Асоциация Родители и Център за безопасен интернет, Представителството на евродепутата Ева Майдел, Фондация 42; Предприемаческа организация за технически иновации – Горна Оряховица, TurnovoRUNs, експерт от отдел "Социални ресурси и интеграция” на община Гьотеборг, Швеция, инициаторите на акцията "СПРИ! Давам път на пешеходец” – Варна, както и представителство на "Международна награда на херцога на Единбург – България".

По време на срещата участниците ще обсъдят конкретни действия, свързани с предоставените от ЕС възможности за развитие и активиране на младежкия граждански сектор. Ще могат да изразяват идеи, в кои приоритетни области трябва да бъде насочена младежката дейност и кои са ефективните действия. В тридневната среща са предвидени още интересни срещи, тематични дискусии, както и споделяне на опит между младежките организации

Срещата е поредна стъпка за продължаване на започнатия диалог между младежта, местната и централната власт за ролята и мястото на младото поколение в изграждането на просперираща България в рамките на обединена Европа.

източник:veliko-tarnovo.netДокладвай за нередност в статията
Добави коментар