Вход | Регистрация

Такса за сигурност и шум на летището

Такса за сигурност и шум на летището
Снимка: Булфото

Таксата за сигурност за летище Горна Оряховица да бъде 1,5 евро за заминаващ пътник, което съответства на политиката за привличане на нискотарифни и чартърни компании на този порт. Това реши правителството, съобщават от пресслужбата.

Тъй като не е установено вредно влияние на полетите от и до летището върху съседните селищни агломерации, се определя такса за шум в размер на 0,15 евро на тон максимално излетно тегло за всички въздухоплавателни средства.

 

Правителството намали и базовата национална таксова единица за аеронавигационно обслужване на прелитащите въздухоплавателни средства през въздушното пространство на България от 39,77 евро на 36,56 евро. Промяната беше направена в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България. Утвърден е и нов лихвен процент за закъснели плащания в размер на 11,57 на сто на годишна база (досегашният беше 11,00).

Предложената таксова единица е определена след многостранни консултации с ползвателите на въздушното пространство и е съгласувана и одобрена от Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол). Таксите за аеронавигационно обслужване се определят на основата на прогнозните данни за годишната разходна база, броя на обслужените единици, генерирани в обслужваното въздушно пространство на България, и разходите на Евроконтрол по обслужване на системата за събиране на аеронавигационните такси при прелитане.

С Наредбата са въведени новите такси за сигурност и за шум (екологична), заедно със съпътстващите ги компоненти. Компонентите, свързани със сигурността, са извадени от елементите, формирали досега съществуващите такси за кацане на въздухоплавателните средства, за пътници и за паркиране.

Така таксата за сигурност на летището се предлага да бъде 50 на сто от таксата за пътници, а таксата за шум – 5% от таксата за кацане от 6 ч. до 22 ч. и 10% в нощните часове.

 

 

____________________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар