Вход | Регистрация
Ловеч 1°C
Последна информация от Новини и теми

Архитектурно-исторически резерват "Вароша"

Информация:

 

Архитектурно-историческият резерват „Вароша“ в Ловеч включва цялата стара част на града, разположена на десния бряг на река Осъм, покрития мост на Колю Фичето, както и голям брой сгради, намиращи се в непосредствена близост до него на левия бряг на реката. Защитеният обект е създаден през 1968 година с цел да бъдат реставрирани и съхранени над двеста паметници с архитектурна и историческа стойност, построени на територията му.

Това, което най-много впечатлява посетителя на резервата „Вароша“, са неговите живописни къщи, забележителен образец на българската възрожденска архитектура. Разположени в сравнително малки парцели, оградени с високи каменни дувари и криволичещи, стръмни, тесни улички, домовете на заможните ловешки търговци се гушат сред розови храсти, люляци, бръшлян и здравец.

Повечето от тях са строени между 50-те и 70-те години на XIX век, когато Ловеч е едно от най-големите средища на търговията и занаятите в българските земи. Нарасналото самочувствие на жителите на града край река Осъм се изразявало в създаването на двуетажни, пищно украсени къщи, укрепени с яки зидове и порти, за да предпазват собствениците и имуществото им от зли погледи и разбойници.

Отличителна черта на ловешкото възрожденско строителство е, че за разлика от това в другите богати български селища от този период, тук липсват каквито и да било работилници и дюкянчета в домовете. Тази интересна особеност се дължи на факта, че за занаятчийска и търговска дейност в града на люляците се използвали изключително чаршийската улица и покритият мост над река Осъм.

На територията на архитектурно-историческия резерват „Вароша“ са разположени и редица други обекти, свързани с българската история и традиции. Тук се намира музеят на Васил Левски, открит през 1954 година и съхраняващ фотокопие на личното тефтерче на Дякона на свободата, богата колекция от негови вещи и единствения му оригинален портрет.

Тук се намира и прочутият покрит мост над река Осъм. Строен и след това изгарял или разрушаван от реката неколкократно, през 1874 година той е наново издигнат от големия възрожденски майстор Колю Фичето, като под стрехите му се помещавала цялата търговска и занаятчийска дейност в града.

АИР „Вароша“ приютява и две от ловешките църкви - строената през 1535 година „Св. Неделя“ и издигнатата през 1784-а „Успение Богородично“. И в двата храма се съхраняват редица ценни книги и ритуални предмети.

В резервата е организиран и Етнографски комплекс, представящ автентичния бит в две къщи, датиращи от първата половина на XIX век. Посетителите на комплекса могат да разгледат също така старата градска баня, сградата на училището „Йосиф I“, където е написан текста на химна „Върви, народе възродени“, Владишкия конак и домовете на много революционери и борци за свобода.

Вароша“ е особено привлекателен с това, че не е застинал паметник на културата, а жив организъм. Повечето къщи са обитаеми, в тях се предлагат различни занаятчийски произведения, както и прочутото бяло сладко, с което тукашните майстори се прославили в цялата страна. На територията на резервата посетителят може да отседне в някои от възрожденските домове, които са пригодени за хотелска дейност и предлагат традиционна атмосфера далеч от шума на XXI век.

 Добави коментар