Вход | Регистрация
Ловеч 15°C

Иларион Ловчански - "размирният" екзарх

Роденият в Елена духовник е избран за първи български екзарх, но подава оставката си след 5 дни

Иларион Ловчански - "размирният" екзарх

Днес е роден българският духовник Иларион Ловчански, избран за Ловчански митрополит, за пръв български екзарх преди Антим I и Кюстендилски митрополит. Роден е в махала Горни Чукани на Елена с името Иван Иванов през 1800 г. и още съвсем млад постъпва за монах в Къпиновския манастир. Тук той се отдава на знания много години килийно училище.

За времето от 1852 - 1872 г. е митрополит на Ловчанска епархия по решение на Търновския митрополит Неофит. Личността на Иларион е запомнена двузначно. От една страна, той е деен духовник, търсещ нови учители за епископията си, даващ на нуждаещите се, а от друга - демонстрира охолство и бил лихвар, често влизащ в конфликт с местните големци.

Осем години не е признат от епархията си като свещеноначалник заради обвинения, че е фанариот, и едва през 1860 г. е признат за такъв след съдействие на каймакамина в Ловеч за помирение.

Иларион е избран за председател на Първия църковно-народен събор през 1871 г., формиран в Цариград. Той оставя на митрополитския стол в Ловешко дякон Паисий и се отдава на борба за самостоятелност на Българската църква от Гръцката. Още на следващата 1872 г. Цариградският патриарх възпира надигналите се в България духовници и след настояване пред Високата порта Иларион Ловчански, Панарет Пловдивски и Иларион Макариополски са изпратени на заточение в Измир, Мала Азия. След няколко дни само са освободени благодарение на българите в Цариград, сред които бил и Петко Р. Славейков.

Иларион Ловчански става първият български екзарх на 12 февруари 1872 г., избран от Българската екзархия, но заема този пост едва 5 дни. Сам подава оставката си, след кото е обвинен в размирност на Ловчанска епархия или по-точно, че има връзка с Вътрешната революционна организация и Васил Левски. Така като първи български екзарх в историята ни остава избраният на извънредно заседание и одобрен от султана Видински митрополит Антим I.
 
Иларион продължава да участва в духовническия живот, но вече като митрополит на Кюстендил от 1873 до 1884 г., когато умира.

____________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgУикипедия
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар