Вход | Регистрация
Ловеч 3°C

Стефан Ватев – лекар, антрополог, фолклорист, общественик

Стефан Ватев – лекар, антрополог, фолклорист, общественик
Уикипедия

На днешния ден преди 164 години в Ловеч е роден Стефан Ватев. Завършва гимназия в Пардубице, Чехия и работи като учител в Габрово и София. Завършва медицина с докторат в Лайпциг и специализира детски болести в Берлин. Работи като лекар в Ловеч и Силистра.

В началото на миналия век – 1905 г. е назначен за ръководител на първото в България Детското отделение в Александровската болница . Заедно с още двама лекари - М. Русев и П. Ораховац имат особени заслуги за откриването на Медицинския университет в София, най-старата институция за висше медицинско образование в България, основан с декрет на цар Фердинанд през 1917 г. като Факултет по медицина към Софийския университет.

Тримата  подготвят болничните отделения на Александровската болница за нуждите на бъдещите клиники на факултета и организират обучението на преподавателски кадри. По инициатива на Ватев, Киров и Павлович през 1918 г. започва строеж на нова сграда на Александровската болница, завършена през 1926 г. Там е изградена детска консултация през 1924 г., който е първата здравно-съвещателна станция за майки и деца, където Стефан Ватев на обществени начала дава съвети за отглеждането и храненето на децата.

В периода 1908-1911 г. е директор на Дирекцията за опазване на общественото здраве при МВР. Две години е председател на Върховния медицински съвет. По време на войните (1912-1918) е главен инспектор на Доброволническата санитарна служба и дружеството "Червен кръст" при Главната квартира на Действащата армия и завеждащ IV-та местна военна болница в София.

Стефан Ватев преподава във Висшето училище по съдебна медицина и детски болести като хоноруван и редовен доцент, извънреден и редовен професор. Пре 1927-1928 г. е декан на Медицинския факултет на Софийския университет. От 1898 г. е действителен член на Българското книжовно дружество (БАН). Работи като деловодител , секретар и председател на природо-математическия клон на БАН.

Стефан Ватев е член на Антропологическото дружество в Париж, Берлинското дружество за антропология, етнология и праистория, Германското дружество по педиатрия и др. Събира над 400 народни песни, публикувани в "Периодическо списание". Участва редовно в международни конгреси по медицина в чужбина. Той е един от основателите на Българския лекарски съюз и Ловчанското културно-благотворително дружество в София. Председателства научния комитет за подготовка и издаване на сборник "Ловеч и Ловчанско", Ловчанското читалище "Наука" и еедин от основателите на музея към него. Улица в Ловеч носи неговото име.

Като признание за активната си дейност Стефан Ватев получава много награди: Орден "За гражданска заслуга" III и II ст., Орден "Свети Александър" IV степен, сребърен медал "За наука и изкуство" . Почетен член е на Дружество "Юнак", Дружество "Червен кръст" , Дружество "Инвалид" и Ловчанско читалище "Наука". Провъзгласен е за Почетен гражданин на Ловеч на 26 ноември 1936 г. "За заслуги и плодотворна дейност в продължение на 50 години за напредъка на българската наука и родния град". Почетен гражданин е и на София.

 ______________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар