Вход | Регистрация
Ловеч 3°C

Град Ловеч отбелязва своя празник

Председателят на НС Цецка Цачева ще бъде един от специалните гости в Деня на град Ловеч

Град Ловеч отбелязва своя празник

Днес за двадесета поредна година ще бъде отбелязан празникът на град Ловеч. Датата, 11 май, не е избрана случайно - това е денят, в който по стар стил християнската църква почита светите братя Кирил и Методий.

На 15 май 1892 г. в град Русе Стоян Михайловски написва стихотворението "Кирил и Методий", което става известно, когато в навечерието на празника на светите равноапостоли Панайот Пипков написва в град Ловеч музиката към текста и така се създава "химнът" на българската азбука – "Върви, народе възродени".

След това години наред през месец май в Ловеч са се провеждали т.нар. "Люлякови тържества". През 1992 година градската общественост решава да избере именно датата 11 май, денят, в който с благодарност си спомняме за делото на братята Кирил и Методий, като най-подходяща за празник на града.

И тази година организаторите са подготвили богата програма, която ще бъде уважена от гости от страната и чужбина. Председателят на Народното събрание на Република България, г-жа Цецка Цачева ще бъде един от гостите на днешните чествания в града. Освен нея се очаква да присъстват още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и Георги Първанов, президент на България 2001-2011 г.

Събитието ще уважи и делегация от побратимения с Ловеч албански град Берат. В нея са включени кметът на града Фадил Насуфи, общинският съветник Владимир Кумараку, директорът на местната картинна галерия Агрон Половина и Юли Алия, представител на Стопанската камара в Берат.

Началото на празничната програма е в 9 часа, когато в централната част на града ще се състои щафетата "Пламъчета сини". На Ловешката крепост от 9:00 часа ще бъде отслужена света литургия. На същото място в 10.45 часа започва тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъде връчено званието "Почетен гражданин на град Ловеч". Тази година негови носители ще станат: патриарх Максим, Диана Йоргова и Христо Кънчев, който миналата година спаси от удавяне две момичета от Кърджали при инцидент в Созопол.

При лошо време литургията ще бъде извършена в катедралния храм "Света Троица", а заседанието на Общинския съвет в ловчанското читалище "Наука-1870 г.". В 12.30 часа на площад "Екзарх Йосиф I" ще бъде официалното откриване на празника и награждаването на победителите в конкурса "Изкуство от отпадъци". Денят ще завърши с рок концерт на група "Сигнал", който ще започне в 20 часа на сцена на централния площад "Тодор Кирков".

 

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар